Migrantide tee Vahemerel on muutunud ohtlikumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Viimase seitsme kuu jooksul on järsult tõusnud Euroopasse suunduvate põgenike seas hukkunute arv, olles pea kahekordne möödunud aastaga võrreldes.

Üle 3100 migrandi on selle aasta sees Vahemerel hukkunud, mida on 1200 rohkem, kui eelmise aasta samal perioodil. Enamik surmasid leidis aset teel Põhja-Aafrikast Itaaliasse.

Samas selgub, et Rahvusvahelise migratsiooni organisatsiooni andmetel on Euroopasse jõudnud põgenike hulk eelmise aastaga võrreldes vaid natuke suurem. Sel aastal võttis teekonna ette 250 000 inimest, eelmisel aastal 220 000.

EL-i piirivalveameti Frontex sõnul on hukkumiste kasvu põhjuseks paatide ülerahvastatus.

«Me oleme täheldanud, et paatidesse pannakse rohkem inimesi, kui varem,» sõnas Frontexi kõneisik Ewa Moncure. Samuti kasutatakse varasemast väiksemaid kummipaate.

Mõnel 10-12 meetri pikkusel paadil võib olla kuni 100 inimest. Pole üheselt selge, miks Liibüa inimsmugeldajad paatidesse varasemast rohkem inimesi suruvad.

EL-i smugeldajate vastane operatsioon Sophia on möödunud aasta oktoobrist võtnud vahele 223 alust. Lisaks on vahistatud 82 arvatavat smugeldajat.

Euroopa Komisjoni kõneisiku sõnul on Sophia olnud seotud ka 136 päästeoperatsioonis ning päästnud enam kui 21 000 inimese elu.

«2015. ja 2016. aastal on EL-i operatsioonid päästnud Vahemerel enam kui 240 000 inimelu - nendest rohkem kui 90 000 Vahemere kesksel marsruudil,» seisis kõneisiku e-kirjas.

Itaalia rannavalve sõnul on ainuüksi viimase viie päeva jooksul päästetud üle 8300 inimese.

Peale EL-i migrandileppe sulgemist märtsis on Egeuse merel Türgist Kreekasse ette võetud oluliselt vähem põgenikereise. Sel aastal saabub seda teed kasutades igapäevaselt Kreekasse 89 inimest võrreldes eelmise aasta 1700 saabujaga päevas.

Samas on Rahvusvaheline migratsiooni organisatsioon registreerinud Türgist lähtuvate põgenike arvu suurenemise peale 15. juuli riigipöördekatset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles