USA hinnangul on Islamiriigi vastupanu Mosulis nõrgenemas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad korraldasid veel mõni aeg tagasi Mosuli tänavatel paraade.
Islamiriigi võitlejad korraldasid veel mõni aeg tagasi Mosuli tänavatel paraade. Foto: /AP

 USA armee teatas kolmapäeval, et sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastupanu Iraagi põhjaosas asuvas Mosuli linnas on nõrgenemas ja sellele viitavad mitmed märgid.

"Me näeme selgeid märke võitlusmoraali langusest ja vastupanu nõrgenemisest. Komandörid hukkavad alluvaid ebaõnnestumiste eest lahingväljal ja mitmed juhtivliikmed pole ilmselgelt rahul sellega, et nad Mosulis viibivad," ütles USA juhitud koalitsiooni eestkõneleja kolonel Chris Garver.

Garveri sõnul muretsevad pühasõdalased, et linnaelanikud suhtlevad Iraagi julgeolekujõududega ja on sellepärast hakanud katkestama internetiühendusi ning häirima teisi kommunikatsioonivahendeid. Sama on leidnud aset juba mitmetes linnades enne nende vabastamist.

Kolonel tõdes, et Mosuli vabastamine ei saa sellest hoolimata lihtne olema.

"Meie hinnangul on Mosulis umbes 5000 Islamiriigi võitlejat. Oodata on vihast võitlust," märkis Garver.

Iraagi kaitseminister Khalid al-Obeidi ütles juuli lõpupäevil, et Islamiriigi juhid ja nende perekonnad müüsid maha Mosuli linnas asuvad varad ja põgenesid.

Iraagi üksused valmistuvad pealetungiks riigi suurima linna Mosuli tagasivallutamiseks IS-ilt. Rühmitus kontrollib seda 2014. aasta juunist. Pealetungi algus on ilmselt veel kuude kaugusel.

"Hulk perekondadest ... ja IS-i liidritest Mosulis müüsid maha oma vara ning lahkusid Süüria suunas," lausus Obeidi telekanalile Iraqiya. Süüria piir asub Mosulist läänes. Mõned üritasid imbuda ka linnast põhjas ja idas asuvasse Iraagi autonoomsesse Kurdistani, lisas minister.

Mosul on viimane IS-i  kontrolli all olev suurlinn Iraagis.

Linna tagasivallutamine saab olema suureks väljakutseks ning see võib vallandada humanitaarkriisi, kui linnast põgenevate inimeste eest hoolitsemiseks ei tehta piisavalt ettevalmistusi. Rahvusvahelise Punase Risti hinnangul võib tulevatel kuudel linnast ja selle ümbrusest põgeneda kuni miljon iraaklast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles