Briti mosleminaine peeti kinni, kuna tal oli lennukis Süüria kunstist rääkiv raamat (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomson Airways lennuk
Thomson Airways lennuk Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis elav mosleminaine peeti Briti terrorismiseaduse alusel kinni pärast seda, kui lennufirma Thomson Airways meeskond teatas politseile, et naisel on kaasas Süüria-teemaline raamat.

Briti tervishoiuametis töötav 27-aastane Faziah Shaheen oli koju tagasi saabunud pulmareisilt, kuid tal tuli selgitada, miks tal lennuki pardal selline kahtlane raamat lugemiseks kaasas oli, edastab The Independent.

Türgist Marmarisest  Ühendkuningriiki saabunud Shaheeni küsitles Doncasteri lennujaamas Yorkshire`i politsei, mis sai teate, et pardal on kahtlane reisija.

Politsei küsitles naist 15 minutitlähtudes terrorismiseadusest ja talle selgitati, et tema puhul äratas kahtlust raamat «Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline», mille pealkiri on kahetimõistetav.

Malu Halasa raamatus on esseesid, lühijutte, luuletusi, karikatuure ja fotosid, mis räägivad Süüria kirjandusest ja kunstist.

Leedsis elava mosleminaise arvates on tema juhtum selge usu tõttu diskrimineerimine. Naine lisas, et ta kavatseb esitada kaebuse nii politsei kui lennufirma kohta.

«Tegemist oli kirjandus- ja kunstiraamatuga ja ma ei ole mitte milleski süüdi. Olin passikontrollis, kui sain aru, et mind jälgitakse. Siis astus politsei juurde ja palus näidata uuesti passi. Nad selgitasid, et mind on terrorsimiseaduse alusel küsitlemiseks kinni peetud,» meenutas Shaheen.

Faizah Shaheeni tööks on tegeleda seadusega pahuksisse sattunud vaimse tervise probleemidega noortega, takistades nende radikaliseerumist.

Naise sõnul peab ta enda kohtlemist potsentsiaalse terroristina solvava ja alandavana, samas tegeledes tööalaselt radikaliseerumise ennetamisega.

Shaheeni teatel ostis ta lennufirmas ja politseis kahtlust äratanud raamatu mais Bradfordi kirjandusfestivalilt, kuna raamat oli saanud auhinna.

Thomson Airways teatas, et nad lähtuvad julgeolekust, kuid samas mõistavad reisija probleemi, sest tegemist oli raamatuga, milles ei ole midagi terroristlikku. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles