Hiina mõistis inimõigusadvokaadi seitsmeks aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhou Shifeng.
Zhou Shifeng. Foto: Scanpix/AP

Hiina kohus mõistis täna tuntud inimõigusadvokaadi Zhou Shifengi süüdi riigivõimu õõnestamises ning määras talle seitsmeaastase vangistuse, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Zhou juhtis advokaadibürood Beijing Fengrui, mis kaitses teiste seas seksuaalse kuritarvitamise ohvreid, keelustatud usurühmituste liikmeid ja dissidentidest teadlasi.

Möödunud aasta juulis peeti kinni üle 200 aktivisti ja advokaadi, kes olid seotud kohtuasjadega küsimustes, mida Hiina Kommunistlik Partei pidas tundlikeks. Beijing Fengrui büroo oli vahistamiste keskmes.

Zhou mõisteti süüdi "riigivõimu õõnestamises" ning talle määrati seitsme aasta pikkune vangistus, vahendas Xinhua Tianjini teise astme kohtu otsust. Kohtualune tunnistas end süüdi ja ütles, et ei kavatse otsust vaidlustada, lisas agentuur.

Kohtuistung toimus ulatusliku julgeolekukontrolli varjus. Kümned vormis ja tsiviilriietes politseinikud seisid kohtuhoonest mitme kvartali raadiuses iga mõne meetri tagant ning filmisid kohalviibijaid kaamerate ja telefonidega.

Liiklus kohtuhoone poolel teed peatati 300 meetri kaugusel hoone sissepääsust. Ajakirjanikud suunati rajatisest eemale ning seejärel asusid ametnikud neid jälitama.

Tegemist on juba kolmanda sellise kohtuprotsessiga sel nädalal. Sama kohus mõistis riigivõimu õõnestamises süüdi ka aktivistid Zhai Yanmin ja Hu Shigeni.

Zhaid karistati eile kolmeaastase tingimisi vangistusega muu hulgas plakatitega lehvitamise ja lööklausete skandeerimise eest. Hudile määrati seitsme ja poole aasta pikkune vangistus. Tuntud dissident ja kirjanik Hu üritas kohtu hinnangul õhutada värvirevolutsiooni.

Võimud rõhutavad, et Tianjinis toimuvad kohtuistungid on kõigile avatud, kuid kinnipeetute perekonnaliikmete sõnul jälgitakse neid pidevalt, hoitakse jõuga kohtust eemale ega lubata otsida lisateavet.

AFP täna kohtusse ei pääsenud. Eelnevatel istungitel on kohal viibinud vaid kohtu määratud kaitseadvokaadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles