Trumpi kampaania on kaoses (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump on oma kampaania ise kaosesse paisanud, keeldudes toetamast vabariiklasest Esindajatekoja spiikrit Paul Ryanit ja võttes korduvalt sõna surnud sõduri pere kohta.

Üleeile väljendas Trump vastumeelsust Ryani ja vabariiklastest senaatori Jonh McCaini toetamise osas, lõhestades nii partei siseleeri. Vabariiklaste rahvusliku komitee esimees Reince Priebus oli tulivihane Ryani toetuse hülgamise ja sõjaveterani perekonnaga aset leidnud farsi tõttu.

«Ta tunneb end üsna lollilt,» sõnas olukorraga tuttav vabariiklaste allikas Priebuse kohta.

Priebus oli põhiline abijõud, kes aitas Trumpil partei ladvikusse jõuda. Trump, kes polnud kunagi kandideerinud, võitis lõpuks teel Vabariiklaste partei presidendikandidaadi nominatsioonini 16 rivaali.

Eelmisel kuul toimunud vabariiklaste parteikongressi eel kutsuti Priebus lõhestatud parteid ühendama, kuid mees tunneb end nüüd petetult, kuna Trump ei suutnud isegi esmast väärikust säilitada ning vabariiklaste seeniorliikmele Paul Ryanile toetust üle näidata.

Paistab, et katses otsida lepitust, astus Trumpi asepresidendikandidaat Mike Pence Ryani eest välja, nimetades teda tugevaks konservatiivseks juhiks ning tegi seda väidetavalt Trumpi heakskiidul.

Teise prohmaka silumisega on Trumpi kampaaniameeskonnal vaja ilmselt rohkem vaeva näha. Hukkunud sõjaväekapten Humayun Khani vanemad kritiseerisid Demokraatide rahvuskongressil Trumpi ettepanekut keelustada terrorismivastase võitluse osana moslemitele pääs Ameerika Ühendriikidesse. Vastasseis muutus inetuks, kui Trump hakkas Khanide perekonda vastu ründama.

Paljud vabariiklaste liidrid, sealhulgas Ryan ja McCain, on kritiseerinud Trumpi rünnakuid sõduri vanemate aadressil. Isegi Trumpi ammune liitlane, vabariiklasest New Jersey kuberner Chris Christie, on öelnud, et väljaütlemised hukkunud sõduri vanemate suunal olid liiast.

Trumpi vägikaikavedu Khanide perega oli viimane piisk ka vabariiklasest kongresmeni, endise õhujõudude lenduri ja Iraagi sõja veterani Adam Kinzingeri karikasse. Kinzinger on loobunud Trumpi toetamast, sõnades «Ma ei suuda näha, kuidas on võimalik Trumpiga koos edasi liikuda».

Trump ise on kriitikat eitanud ja nimetanud meediakajastust ebaausaks. «Minu kampaanias valitseb ühtsus ehk rohkemgi, kui kunagi varem. Ma tahan tänada kõiki suure toetuse eest. Teeme valelikule H-le ära!» kirjutas Trump eile Twitteris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles