Taani surnuaiatöötaja pakkus Prantsuse kirikuründaja matmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani islami matusetalitus on pakkunud, et võib matta Prantsuse kirikurünnaku taga olnud terroristi, kutsudes esile nii moslemite kui mitte-moslemite hukkamõistu.

Taani islami matusetalituse liige Kasem Said Ahmad on pakkunud välja võimaluse, et võib Prantsuse kirikurünnaku taga olnud Adel Kermiche matmise enda peale võtta.

«Kui me saaksime perelt palve tema matmiseks, siis me seda ka teeks, me ei keelduks sellest,» sõnas Ahmad Jyllands-Postenile. «On häbiväärne ja islamile kohatu, et Prantsuse imaamid keelduvad moslemit matmast. Surnu minevikku ei tohiks vaadata. Saada maetud on inimõigus, hoolimata sellest, mida keegi on teinud.»

Ahmadi pakkumine järgnes Prantsuse imaami Mohammed Karabila keeldumisele Kermichet matmast, sõnades, et ei soovi islamit tema nimega määrida.

«Me ei aita surnukeha ette valmistada ega vii läbi matusetalitust,» sõnas Karabila.

Täna hommikul eitas Taani islami matusetalituse juhataja Bashir Ahmad Nazmi Ahmadi pakkumist Taani uudisteagentuurile Ritzau saadetud e-kirjas, sõnades, et Kopenhaageni lähistel asuv surnuaed on mõeldud ainult Taani moslemitele ning toonitas, et nende ühendus ei ole teinud mingit pakkumist Kermiche matmiseks ega ole saanud vastavat palvet ka ta perelt.

Ka Taani islamikogukonna liikmed mõistsid Ahmadi avalduse hukka.

«Ma arvan, et antud juhul on matmisest keeldumine täiesti sobilik,» kirjutas Khaterah Parwani, väites, et kui inimese teod murravad islami reegleid, on tema väljaheitmine õigustatud.

Sotsiaaldemokraatide kõneisik Trine Bramsen nimetas Ahmadi avaldust absurdseks, väites, et see näib terrorismi õhutamisena.

«Taanist ei tohi mitte mingil juhul saada terroristide matmispaika,» sõnas Bramsen. «Pakkudes välismaistele terroristidele hauakohta on minu silmis sama hea, kui neile kaasa tunda ja terrorismi toetada. Kui nad sellest aru ei saa, on neil ilmselt mingi probleem.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles