Washingtoni politseinikku süüdistatakse ISISe aitamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI töötajad. Pilt on illustratiivne.
FBI töötajad. Pilt on illustratiivne. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Seitse aastat Washingtoni metroos patrullinud Nicholas Youngi vaadeldi õigusorganite poolt pikka aega. Eelmisel nädalal arreteeriti Young aga süüdistatuna terroristliku organisatsiooni toetamise kavatsuses.

Young on aastate jooksul ähvardanud FBI agente, andnud nõu terrorismis kahtlustatavale ning lubanud liituda ISISega. 36-aastane Washingtoni elanik on esimene arreteeritud USA võimuesindaja, keda süüdistatakse proovis abistada terrorirühmitust.

Endine politseinik saatis läbi sõnumite koode salaagendile, usus, et sõnumeid kasutatakse ISISe võitlejate vaheliseks suhtluseks.

Teda hakati jälgima, kui FBI-le viidati, et meest seostatakse «kahtlaste» tegevustega. FBI agendid olid Youngiga kontaktis alates 2010. aasta septembrist. Agent, kes temaga suhtles, teeskles Lähis-Ida päritolu USA reservisti. Ta rääkis Youngiga regulaarselt kuni 2014. aasta oktoobrini, kui väitis, et liitus ISISega.

Võimud, kes Youngi aastaid jälgisid, ütlesid, et otsest ohtu mees linna metroole ei kujutanud. Kohtupaberitest selguvad tema ebaselged kavatsused tappa FBI agente või tuua relvi föderaalkohtusse.

Väidetavalt sõitis endine politseinik 2011. aastal ka kahel korral Liibüasse, et võidelda Moammar Gaddafi vastu. Samuti andis ta salaagendile nõu, kuidas reisida Süüriasse.

Young avaldas agendiga vestluses ka oma pahupooli, sest piinas lapsena loomi, käis halloween'i peol riides nagu Jihadi John ning kogus natsi memorabiiliat. Samuti omas mees suures koguses tulirelvi.

FBI sõnul näitab juhtum probleeme, millega julgeolekuteenistused iga päev rinda pistavad. FBI pressiesindaja ütles, et vägivaldne radikaalsus on oht kogukondadele nii USAs kui välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles