Tuhande kadunud Kanada indiaaninaise müsteerium

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakoda indiaanlased
Nakoda indiaanlased Foto: SCANPIX

Pisarate Maantee, ehk 700-kilomeetrine lõik Kanadat läbivast maanteest riigi põhjaosas on koht, kus 1969. aastast alates on kadunud või mõrvatud vähemalt 18 naist. Pooled neist on indiaani päritolu, vahendab Washington Post.

Mitmed neist hääletasid, mitmed olid teismelised. Enamus nendest juhtumitest on siiani lahendamata. Vägivald põlisrahvusest naiste vastu vaevab Kanadat juba kümnendeid.

Kanada peaminister Justin Trudeau eraldas nüüd riigieelarvest 48 miljonit eurot ja moodustas viieliikmelise komisjoni, kes hakkavad uurima rohkem kui tuhandet lahendamata indiaanlasest naise mõrva ja kadumist, kaasa arvatud need 18, mis juhtusid riiki läbival maanteel.

Kuigi komisjonil pole volitust lasta politseil neid juhtumeid uuesti avada ja uurimise tulemuste põhja ei saa kellelegi esitada ka kuriteosüüdistust, saavad nad kogutud info edastada politseile ja neil on õigust kontrollida, kuidas politsei sellega ümber käib.

Põlisrahvaste pidevaks kaebuseks on, et Kanada politsei ei uuri nende kogukonnas ette tulnud surmade põhjusi nii hoolikalt, kui mujal Kanadas ja kahtlased surmad kirjutatakse maha kui enesetapud või loomulikud surmad.

Kanada politsei 2014. aasta statistika näitab, et kuigi põlisrahvusest naised moodustavad Kanada elanikest vaid 4,3 protsenti, on 16 protsenti mõrvatud ja 11,3 protsenti kadunud naistest just põlisrahvusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles