Ajalehereklaam või Güleni salasõnum?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis Zamani reklaamist
Kuvatõmmis Zamani reklaamist Foto: Kuvatõmmis videost

Üheksa kuud tagasi levis Türgis Zamani ajalehte reklaamiv videoklipp. Väljaanne oli seotud USAs resideeruva Fethullah Güleniga, kuid allutati kevadel valitsuse kontrolli alla. Pärast riigipöördekatset on sotsiaalmeedia kihamas, kuna väidetavalt ennustas reklaam juuli keskel toimunud riigipöördekatset ette.

Kahekümne sekundiline Zamani ajalehe reklaam algab kaadritega, kus lennuk või helikopter lendab üle tundmatu linna. Vaatajatele on see meenutanud kaadreid 15. juuli riigipöördekatsest, kui F-16 tüüpi hävitajad üle Ankara ja Istanbuli lendasid.

Kaadritele reklaamis on lisatud sireen, mis ühtäkki lõppeb. Järgmises stseenis naerab väike laps, esiplaanil ajalehe logo. Naeruväärsel kombel on beebi naeru video lõpus peetud kahtlaseks, sest «gülen» tähendab türgi keeles «naerev». 

Sotsiaalmeedia kasutajad on seostanud ka video ning putšikatse kuupäeva, millel on üheksa kuud vahet. Lisatud on veel, et videos näidatud beebi viitab sellele, et riigipöörde katse seeme oli külvatud juba varem.

Beebi sünd tähistab seega vandenõuteoreetikute sõnul putši katse algust.

Täna esitas Türgi kohus ka ametliku vahistamiskäsu riigipöördekatses süüdistava Fethullah Güleni arreteerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles