Saksamaal vangistatud džihadist heidab valgust IS-i rünnakuplaanidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi lipp.
Islamiriigi lipp. Foto: SCANPIX

Süüriasse ISISega liituma sõitnud sakslasel paluti Euroopasse tagasi pöörduda, et seal rünnakuid korraldada. New York Timesi põhjalik raport paljastab seni tundmatuid detaile terroriorganisatsiooni struktuurist ja viisidest, kuidas Euroopas rünnakuid läbi viiakse.

Harry Sarfo, kohutatud ISISe brutaalsusest, põgenes tagasi kodumaale ja avaldas intervjuus New York Timesile rühmituse rünnakute tagamaad. Tema sõnul olid ISISe Euroopa-rünnakud koordineeritud selle luureagentuuri Emni poolt, mida juhib süürlane nimega Abu Muhammad al-Adnani.

Politseijõuna ISISe ridades alguse saanud Emnil on keeruline hierarhia ning rühmitus loob rünnakute korraldamiseks väikseid üksuseid, mis on komplekteeritud rahvuse ja keele baasil.

Bremenist pärit Sarfo rääkis New York Timesiga raskelt turvatud vangikongist, kus ta on veetnud ühe aasta kolme aasta pikkusest üksikvangistusest. Ta arreteeriti Saksamaale tagasi pöördudes eelmise aasta juulis ning mees tunnistas vabatahtlikult end süüdi.

Kuigi Sarfo väiteid ei ole täielikult kinnitatud, võtavad vanglaametnikud ja Saksa luure teda usaldusväärse allikana lootuses, et see suudab teisi ISISega liitumast hoida.

Sarfo sõnas, et Süüriasse saabudes öeldi talle kohe, et ISIS ei soovi enam eurooplaste ühinemist koha peal, vaid enesetapurünnakute läbiviimist oma kodumaal.

«Nad tahavad korraldada hulgaliselt samaaegseid rünnakuid Inglismaal, Saksamaal ja Prantsusmaal,» ütles Sarfo.

Euroopa keeleoskusega isikud on ISISele väärtuslikud. Samuti on ISISel kasu ka kriminaalse taustaga eurooplastest, kuna nad võivad osata vormistada võltsdokumente või smugeldada rühmituse liikmeid Euroopasse.

Sarfole öeldi, et rühmitusel ei ole Saksamaal ja Inglismaal piisavalt liikmeid ja sinna saadetud džihadistid on hakanud kõhklema. Kui mehe sõber küsis Prantsusmaa kohta, vastati talle, et seal on neil piisavalt inimesi. See toimus enne 13. novembri terrorirünnakuid Pariisis.

Emni arvatakse olevat Pariisi ja Brüsseli rünnakute taga ja nende üksuseid on saadetud ka Saksamaale.

Murettekitav detail on see, et hiljutised Saksa rünnakud võivad üksteisega olla hoopis lähemalt seotud, kui seni arvati.

Sarfo sõnul kasutas ISIS Euroopa rünnakutel vahendajatena «puhtaid mehi» - uusi liikmeid, kellel ei ole eelnevat tausta radikaalsetes rühmitustes, et viia infot rünnakute planeerijatelt täideviijateni.

Saksamaal toimus juulis nädala jooksul neli rünnakut, nendest kaks, milles arvatakse olevat süüdi ISIS.

Terrorirühmitusega seotud uudisteagentuur Amaq avaldas nii rongis reisijaid kirvega rünnanud noormehe kui end Ansbachis õhkinud süürlase videopostitused, kus nad ISISele truudust vandusid.

Islamiäärmusluse eksperdid on väitnud, et ISIS kasutab üksikuid ründajaid oma mõju suurendamiseks enda huvides ära. Kummagi rünnaku puhul ei ole otsest tõestust terrorirühmituse seotusest rünnakute planeerimisel.

Sarfo usub, et «puhaste meeste» ülesandeks on ka ründajate instrueerimine selles osas, kuidas oma rünnakuid õigesti ISISe nimele vormistada. Kuna plaanijatel pole otseseid sidemeid rünnakute läbiviijatega, neid ka ei avastata.

Euroopasse tagasi pöördunud ISISe võitlejate hulk küünib Sarfo sõnul sadadesse. Ta lisas, et neil, kes soovivad sõita Süüriasse, soovitatakse see vormistada puhkusena Türgis ja võtta ette jälgi segavaid samme nagu näiteks hotellitubade broneerimine. Tegelikult smugeldatakse nad Süüria väljaõppekeskustesse, kus selleks, et mitte kahtlust äratada, toimub väljaõpe kiirendatud korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles