Obama: ISIS on USA jaoks ilmselt ohuks ka tulevikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Äärmusrühmitus ISIS on USA-le ilmselt ohuks ka pärast seda, kui nad tõrjutakse välja oma peamistest tugipunktidest Iraagis ja Süürias, lausus eile Ühendriikide president Barack Obama.

Obama kohtus eile Pentagonis riigi kõrgeimate riikliku julgeoleku nõunikega. Presidendi sõnul peab USA tegema paremat tööd terrorivõrgustike segi paiskamiseks ning lõikama paremini vahelt veebisõnumeid, mis võivad jõuda raskes vaimses seisus inimesteni ja inspireerida neid tegutsema.

Üksinda tegutsevate inimeste rünnakuid on raskem tuvastada ja ennetada, lisas ta.

«ISIS on välja selgitanud selle, et kui nad suudavad veenda käputäie inimesi või isegi ühe isiku sooritama rünnaku metroos, paraadil või muus avalikus kohas ning tappa kümneid, mitte tuhandeid inimesi, siis see ikkagi loob sellist hirmu ja muret, mis suurendab nende profiili,» ütles riigipea, kasutades ISISe teist nimekuju niinimetatud Iraagi ja Levandi Islamiriik.

Obama sõnul ei suuda ei tema ega tema järeltulijate valitsused terrorismi ilmselt kõrvaldada. Riigipea rõhutas, et sellest hoolimata survestab ta oma meeskonda pidevalt mõtlema uusi viise terrorismiga võitlemiseks.

«Ma pole selle suhtes muutunud tuimaks. See mõjutab mind iga kord, kui see juhtub,» ütles president. «Ma tõepoolest arvan, et meie erakordsete pingutuste tagajärjel on USA territoorium märkimisväärselt turvalisem, kui ta muul juhul oleks.»

ISIS võttis vastutuse mitme hiljutiste ohvriterohkete rünnakute eest, kaasa arvatud Orlando linnas toimunud ja 49 inimese hukkumisega lõppenud tulistamise eest. Rünnaku toimepanijad said väidetavalt inspiratsioonis äärmurühmituselt.

Obama on tugevdanud USA sõjaväe osalust võitluses ISISe vastu Iraagis ja Süürias. Sel nädalal avas riik uue rinde Liibüas, kui USA sõjalennukid sooritasid õhulööke rühmituse kontrollitud Sirte linna hõivata üritavaid Liibüa ühtsusvalitsuse vägesid.

Rühmitusel on regioonis veel mitu tugipunkti ning sõjalised edusammud Süürias on takerdunud.

Obama rõhutas neljapäeval, et ISISe vastane võitlus Iraagis ja Süürias edeneb, sest rühmitus pole suutnud tagasi võtta viimastel kuudel kaotatud alasid.

Sellest hoolimata ütles Obama, et ISISe tõrjumine nende kontrollitud Mosuli linnast Iraagis ja Raqqa linnast Süürias ei kõrvalda rühmituse võrgustikke täielikult ega pärsi selle võimekust innustada teisi võtma ette väiksemaid ja üksikisikul põhinevaid rünnakuid.

«On oluline, et hoiame oma silmad pallil ega mine paanikasse või anna hirmule alla, sest ISIS ei saa seljatada Ameerika Ühendriike ega meie NATO-partnereid.»

USA ja selle liitlased peavad jätkama tööd rühmituse vastu ning lahinguväljal kõrvaldama selle juhte, ütles president. «Lõpuks me võidame,» lausus Obama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles