Põgenik disainis nutirakenduse bürokraatias orienteerumiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michael Probst / AP / Scanpix

Süüria põgenik lõi rakenduse Bureaucrazy, aitamaks kohalikel ja immigrantidel Saksa keerulises bürokraatias orienteeruda.

23-aastane Munzer Khattab lõi rakenduse, sest tema arvates sarnanes Saksamaa bürokraati mõnele keerulisele lauamängule. Süürlane saabus Latakiast Berliini eelmisel aastal ning talle ulatati tööbüroo aadressina maja, mida ei eksisteerinud, seetõttu otsustas noormees midagi ette võtta.

«Süürias kohtad igal sammul bürokraatiat, isegi kui see tähendab väikese summa maksmist. Paberimajandusest ei saa kuidagi mööda,» ütles Khattab.

Tema sõbral Ghaith Zamrikil, kes on pärit Damaskusest, olid sarnased probleemid. Berliini saabudas käsiti tal allkirjastada kaheksa dokumenti, millest ta lugeda mõistis vaid nelja. «See on väga frustreeriv. Isegi minu saklastel sõpradel on paberimajandusega raskuseid - kujutage siis ette mida uustulnukas peaks tundma,» ütles Zamrik.

Märtsist alates on nemad ja neli teist Süüria põgeniku töötanud välja rakendust nimega Bureaucrazy, mis aitab uustulnukatel Saksamaa bürokraatias orienteeruda.

Meeskonnale on õla alla pannud ReDI, mis on Berliinis baseeruv mittetulunduslik «digitaalse integratsiooni kool», mis õpetab pagulasi programmeerima. Rakenduse kolm põhilist funktsiooni on tõlkimine inglise ja araabia keelde, sagedaselt esinevate probleemide lahendaja ning kaart, mis juhatab õigetesse harukontoritesse.

Kuigi programm on veel arenduses, otsivad  arendajad endale kodeerimise- ning finantsabi, et väljastada rakendus 1. jaanuariks tuleval aastal. Eesmärk on kasutajaid abistada põhiteenustega nagu pangakonto avamine, korteri rentimine, ülikooli kursustele avalduse tegemine või tööbüroos registreerimine.

Viimaste nädalate terrorismirünnakud Baierimaal on tekitanud küsimusi Saksamaa kantsler Angela Merkeli avatud piiride strateegias. ReDI asutaja Anne Kjær Riechert ütles, et loodetavasti aitavad projektid nagu Bureaucrazy sakslastel mõista, et põgenikekriisiga saabub riiki ka palju talendikaid inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles