Türgi välisminister: Viin on radikaalse rassismi pealinn (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu Foto: AFP/SCANPIX

Türgi välisminister andis uut hoogu sõnasõjale Austriaga, nimetades Ankaraga Euroopa Liidu liitumiskõnelused lõetada soovitanud Viini radikaalse rassismi pealinnaks.

«Rassism on inimõiguste ja humaansete väärtuste vaenlane, ning Austria kantsler peaks esmalt oma riiki vaatama,» ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu uudistekanalile TGRT.

«Austria on radikaalse rassismi pealinn,» lisas välisminister.

Austria kantsler Christian Kern sõnas, et Türgi on võtnud pärast 15. juuli riigipöördekatset suuna diktatuuri poole, ja seadis kahtluse alla mõttekuse Ankaraga ELi ühinemiskõnelusi jätkata.

«Me peame tõele näkku vaatama: liikmesuskõnelused ei ole praegu enamat kui fiktsioon,» ütles Kern ajalehes Die Presse avaldatud intervjuus.

Çavuşoğlu avaldas meelehärmi ka Kerni hinnagu üle, et Türgis kehtivad demokraatianormid ei ole ELiga liitumiseks kaugeltki piisavad.

Austria välisminister Sebastian Kurz manitses Twitteris Çavuşoğlu avaldusele reageerides oma Türgi kolleegi end vaos hoidma.

«Ma soovitan välisministril end vaos hoida ja lükkan tema kriitika otsustavalt tagasi. Türgi peab oma sõnades ja tegudes mõõdukam olema,» kirjutas Kurz. 

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker lükkas Austria kantsleri ettepaneku lõpetada Türgiga liitumiskõnelused kindlalt tagasi ja hoiatas, et see oleks ränk viga.

Türgi avaldas ELiga liitumiseks soovi juba 1963. aasta ja esitas ametliku taotluse 1978. aastal, kuid läbirääkimised algasid alles 2005. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles