Spiegel: ISIS kavandas Saksamaal Nice´i terrorirünnaku kordamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader ISISe avaldatud videost, kus afgaani päritolu Riaz Khan Ahmadzai ähvardas Saksamaad uute rünnakutega.
Kaader ISISe avaldatud videost, kus afgaani päritolu Riaz Khan Ahmadzai ähvardas Saksamaad uute rünnakutega. Foto: SCANPIX

Saksamaal juulis toimunud kahe rünnaku korraldajad said juhtnööre sunniitlikult äärmusrühmituselt ISIS, kirjutas Saksa nädalakiri Der Spiegel.

Väljaande teatel oli ISIS seotud juulis Saksamaal toimunud neljast rünnakust kahega: 18. juulil Würzburgis kohalikus reisirongis toimunud rünnakuga ning 24. juulil Ansbachis toimunud enesetapuplahvatusega. Mõlema puhul on ISIS võtnud ka vastutuse rünnaku korraldamise eest.

17-aastane Afganistani päritolu turvapaigataotleja Riaz Khan Ahmadzai, kes ründas rongis kirve ja noaga reisijaid, haavates nelja inimest ning kelle politsei põgenemisel maha lasi, arutas telefonitsi rünnaku korraldamist ISISe kontaktidega, kellest üks olevat soovitanud noorukil sõita autoga rahva sekka.

Noormees olevat sellest aga loobunud, öeldes, et tal puuduvad autojuhiload. Ettepaneku viia rünnak läbi just rongis tegi teismeline ise.

Ka kuus päeva hiljem toimunud rünnaku pani toime asüülitaotleja. 27-aastane süürlane Mohamed Daleel lasi end 40 000 elanikuga Ansbachi linnas asuvas toidukohas õhku, saades ise surma ning vigastades tosinat inimest.

Spiegeli andmetel polnud ründaja algseks eesmärgiks enesetapurünnak, sest väidetavalt olevat ründaja ISISe kontakt soovitanud tal korraldada plahvatuse, filmida sellele järgnevat kaost ning saata salvestused ISISele. Väidetavalt sooviti, et Daleel korraldaks ka edaspidi rünnakuid.

Nädalakirja andmetel oli mõlemal ründajal kontakte mitu, nad kasutasid mitmeid telefoninumbreid, kusjuures osa neist oli registreeritud Saudi Araabias.

Foto: GRAPHIC NEWS
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles