Guterres võidutses ka ÜRO uue juhi teisel hääletusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: SCANPIX

Portugali ekspeaminister Antonio Guterres oli ka teises hääletusvoorus tugevaim kandidaat ÜRO uueks peasekretäriks, küll veidi nõrgema tulemusega kui möödunud kuul korraldatud esimeses hääletusvoorus, teatasid diplomaadid.

Guterres sai ÜRO Julgeolekunõukogus 11 soosivat häält, kuid ka kaks n-ö laitvat häält ja kaks «arvamus puudub» häält, mis on veidi nõrgem tulemus kui eelmisel kuul korraldatud esimeses hääletusvoorus.

Guterres oli aastail 1995-2002 Portugali peaminister ning töötas aastatel 2005-2015 ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) juhina.

Serbia endine välisminister Vuk Jeremić sai teise tulemuse ning Argentina välisminister Susana Malcorra tõusis kolmandale kohale. Sloveenia ekspresident Danilo Türk, kes sai esimeses voorus teise koha, langes neljandaks ning UNESCO juht Irina Bokova Bulgaariast kolmandalt positsioonilt viiendaks.

Seitse kandidaati üheteistkümnest on Ida-Euroopast. Alustas 12 kandidaati, kuid Horvaatia eksvälisminister Vesna Pusić loobus neljapäeval, ta sai esimeses voorus kõige nõrgema tulemuse.

Lähinädalatel on oodata järgmisi hääletusvoore, enne kui Julgeolekunõukogu lepib kokku ühises kandidaadis. See peaks juhtuma alles oktoobris.

Uus ÜRO peasekretär alustab viieaastast ametiaega 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles