Türgi puhastus jätkub: vahistati NASA töötaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Patrick Semansky/AP/Scanpix

Hatay provintsi kuberner Ercan Topaca teatas, et Türgi võimud võtsid seal vahi alla türgi päritolu USA kodaniku, keda seostatakse 15. juuli riigipöördekatsega.

Seekordne vahistatu on USA kosmoseagentuuri NASA töötaja. Nagu viimasel ajal ikka, süüdistavad Türgi võimud tedagi nende hinnangul riigipöördekatses süüdi olevasse «Fetullah Güleni terroristlikku organisatsiooni» ehk siis FETÖsse kuulumises.

36-aastane Serkan Gölge oli Hatays külas oma sugulastel. Türgi võimude teatel said nad vihje, et Ühendriikide kodanikust Gölge on FETÖ salaliige, mispeale ta vahi alla võetigi.

Hatay kuberneri teatel on Gölge õppinud ka ühes nende provintsi Güleni liikumisega seotud koolis ja lõpetanud Istanbuli Fatihi ülikooli. Topaca jutu järgi suundus Gölge siis õpinguid USAsse jätkama, asus tööle NASAs ja säilitas ka sidemed gülenistidega.

Viimaste andmete kohaselt on Türgis praegu käiva suure riigipöörajate otsimise käigus vahistatud üle 25 000 ja ametist vabastatud üle 60 000 inimese. Lisaks on salavandenõu märke hakatud nägema kõikjal, alates arvutimängudest ja lõpetades naeratava beebiga telereklaamis.

Värskelt Hürriyetis ilmunud intervjuus palus kohalik Ühendriikide suursaadik John Bass, et Türgi lõpetaks kahtlustamised ja süüdistused, justkui oleksid ameeriklased nende riigipöördekatse korraldanud.

«Ma lihtsalt tahaksin öelda uuesti, nagu ma olen juba öelnud ja me oleme öelnud Washingtonis, Ühendriikide valitsus ei kavandanud, juhtinud, toetanud ega omanud mingisugust eelinfot ebaseaduslike tegevuste kohta, mis toimusid 15. juuli ööl vastu 16. juulit. Punkt,» sõnas Bass lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles