Panama uurimiskomisjoni juhid panevad ameti maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama advokaadifirmast Mossack Fonseca.
Panama advokaadifirmast Mossack Fonseca. Foto: Reinhard Krause / Reuters / Scanpix

Panama uurimiskomisjoni juhtinud majandusteadlane Joseph Stiglitz ja korruptsiooniasjatundja Mark Pieth teatasid laupäeval, et lahkuvad ametist.

Meeste sõnul on nende lahkumise taha erimeelsused läbipaistvuse ja avalikustamise osas.

Stiglitz ja Pieth toonitasid, et erimeelsused on seotud Panama valitsuse ja mitte uurimisrühmaga. Teadlaste sõnul ei soostunud Panama valitsus muu hulgas tagama raporti avaldamist.

Valitsus lõi uurimiskomisjoni pärast nõndanimetatud Panama-leket, kui internetti lekkisid andmed teiste seas mitmetest riigijuhtidest, kes ajasid äri maksuparadiiside kaudu.

Panama valitsus teatas sel nädalal seaduseelnõust, millega rakendatakse samme riikide vastu, mis panid Panama maksuparadiiside musta nimekirja seoses niinimetatud Panama dokumentide paljastustega.

Seaduseelnõu kohaselt võidakse kehtestada maksu-, kaubandus- ja migratsioonimeetmeid kompaniide või üksikisikuste suhtes, kelle riikide «tegevus diskrimineerib või tekitab kahju ( Panama) majandushuvidele», ütles valitsus avalduses.

See samm on suunatud eelkõige Prantsusmaa vastu, mis pani Panama maksuparadiiside musta nimekirja aprillis pärast Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud dokumentidele.

Panama on lubanud parandada võitlust rahapesu ja maksudest kõrvalehoidmise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles