Tšaadi pealinnas sai meeleavaldusel surma inimene

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Idriss Deby vastab aprillikuus presidendipalees ajakirjanike küsimustele.
President Idriss Deby vastab aprillikuus presidendipalees ajakirjanike küsimustele. Foto: STRINGER/REUTERS

Tšaadi pealinnas N'Djamenas sai pühapäeval opositsiooni meeleavaldusel surma nooruke protestija, teatasid politseiallikad ja tunnistajad.

"Noor protestija, kes oli puruks rebinud valitsuspartei lipu, lasti maha," ütles tundmatuks jääda soovinud politseiametnik.

Valitsus oli meeleavalduse ebaseaduslikuks kuulutanud.

Opositsioonijuht Saleh Kebzabo kinnitas nooruki hukkumist. Kebzabo sõnul sai teine noormees kuulitabamuse rindu ja toimetati haiglasse.

Julgeolekujõud kasutasid režiimivastaste meeleavaldajate laialiajamiseks ka pisargaasi.

Tšaadi põhiseadusnõukogu kinnitas maikuus president Idriss Déby tagasivalimise viiendaks ametiajaks. Tšaadi 26 aastat valitsenud 63-aastane Déby võitis aprillivalimistel 59,92 protsendi suuruse toetuse, mida oli 12,77 protsenti rohkem kui opositsiooniliidril Saleh Kebzabol ja 10,61 protsenti rohkem kui teisel rivaalil Laoukein Kourayo Medardil.

Déby haaras võimu 1990. aastal toimunud riigipöördega.

Tšaadi raputasid veebruari lõpus ja märtsi algul üliõpilasrahutused seoses veebruaris toimunud grupivägistamisega, millega seostatakse ministri ja kolme kindrali poegi. Meeleavaldustel sai surma kaks keskkooliõpilast.

Valimiste eel keelustati kõik meeleavaldused, aktivistide juhid pandi vangi. Politsei tulistas ka lahingmoona ja pisargaasiga sadade protestijate pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles