Lõuna-Korea opositsioon arutab Hiinas vastuolulist raketitõrjesüsteemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THAAD raketitõrjesüsteemi vastane poster Lõuna-Koreas.
THAAD raketitõrjesüsteemi vastane poster Lõuna-Koreas. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Grupp Lõuna-Korea parlamendisaadikuid alustas täna vastu Souli tahtmist visiiti Hiinasse, et arutada USA raketitõrjesüsteemi THAAD paigutamist Lõuna-Koreasse.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye ärgitas kuute opositsioonisaadikut reisist loobuma, väites, et visiit tugevdab Hiina vastasseisu THAAD-i paigutamisele ning süvendab lõhesid Lõuna-Korea ühiskonnas.

Soul tahab THAAD-i abil astuda vastu Põhja-Korea suurenevale tuuma- ja raketiprogrammile. Hiina peab sammu ohuks oma julgeolekuhuvidele ja regiooni stabiilsusele.

Vaidlus ähvardab nurjata Parki senised püüdlused tugevdada sidemeid Hiinaga, mis on Lõuna-Korea suurim kaubanduspartner ja võtmetähtsusega osapool Põhja-Korea tuumaambitsioonide piiramisel.

Hiina-visiidile läinud Kim Young-ho ütles, et opositsiooni esindajate külastuse ainus eesmärk on olukorda rahustada. «Külastame lootuses, et suudame vähegi soojendada jäiseid Souli-Pekingi suhteid,» lausus Kim uudisteagentuurile Yonhap.

Parki hinnangul segab visiit edasiliikumist. «Riikliku julgeoleku küsimustes ei tohiks valitseva ja opositsioonipartei vahel olla mingeid erimeelsusi,» lausus täna Park.

«Mõned poliitikud väidavad naeruväärselt, et THAAD-i paigutamine annab ainsa asjana Põhja-Koreale hea ettekäände edasisteks provokatsioonideks. See argument on väga sarnane Põhja-Korea enda vaadetele,» lisas president.

Kohalike elanike arvates on THAAD-i kasutatud võimas radar ohtlik tervisele ja keskkonnale ning teeb nende elukohast olulise sõjalise sihtmärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles