Jaapani valitsemist ohustab keisri kehv tervis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani keiser Akihito tänases telepöördumises.
Jaapani keiser Akihito tänases telepöördumises. Foto: TORU YAMANAKA/AFP

Jaapani keisri Akihito sõnul võib kehv tervis takistada tal oma ametikohustuste täitmist. Samuti nähakse tema tänases kõnes võimaliku sammu troonist loobumise suunas.

«Olen mures, et minu jaoks võib kujuneda raskeks riigi sümbolina ametikohuste täitmine täiel rinnal, nagu olen seda seni teinud,» lausus Akihito tänasel haruldases otsepöördumises. «On aegu, kui tunnen erinevaid piiranguid, nagu näiteks füüsiline tervis,» ütles 82-aastane monarh.

Keiser otseselt tagasiastumisest ei rääkinud, kuid oodatakse, et valitsus tõlgendab monarhi sõnu selliselt, et keiser tahab tulevikus troonist loobuda. Praegu selleks õiguslikku mehhanismi pole, kuid arvatakse, et valitsus hakkab seda nüüd looma.

«Kaalun tõsiselt keisri rahvale tehtud avaldust,» lausus peaminister Shinzo Abe peatselt pärast monarhi avaldust. «Arvestades keisri kohustusi, tema vanust ja (töö)koormust, peame vaatama, mida saame teha.»

Jaapani riigitelevisioon (NHK) teatas juulis viitega tundmatuks jääda soovinud allikatele, et Akihito väljendas soovi loobuda mõne aasta pärast troonist vanima poja kroonprints Naruhito kasuks.

Keiser oli varasemalt rahva poole otse pöördunud vaid korra - 2011. aasta märtsis pärast riiki raputanud maavärinat, tsunamit ja tuumakatastroofi.

Jaapani keisrikoda peetakse maailma vanimaks pärilikuks monarhiaks ning legendi järgi on see püsinud katkematuna umbes 2600 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles