Küsitlus: venemaalased toetavad ideed matta Lenin Volkovo kalmistule

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistide poolehoidjad Lenini pildiga Punasel väljakul asuva mausoleumi ees 21. jaanuaril 2011, mil Lenini surmast möödus 87 aastat.
Kommunistide poolehoidjad Lenini pildiga Punasel väljakul asuva mausoleumi ees 21. jaanuaril 2011, mil Lenini surmast möödus 87 aastat. Foto: SCANPIX

Levada Keskuse värskest küsitlusest selgub, et ideel matta Vladimir Lenini surnukeha Peterburi Volkovo kalmistule on rohkem pooldajaid kui vastaseid.

Seda ideed toetas 40 protsenti vastanutest, vahendas Lenta.ru uurimisinstituudi koduleheküljele ülesriputatud küsitluse tulemusi.

Volkovo (praegu Volkovi) kalmistu pakuti matmispaigana välja sellepärast, et sinna on maetud revolutsioonijuhi ema ja õed.

Moskva Punasel väljakul asuvas mausoleumis tahab Leninit jätkuvalt näha 31 protsenti vastanutest.

Mausoleumi kui ehitist tahab Punasel väljakul näha 66 protsenti vastanutest. Vaid kaheksa protsenti pooldas selle lammutamist.

Aastal 2008 toetas Lenini säilmete matmist 31 protsenti küsitletutest, juhi jätmist mausoleumi pooldas 34 protsenti.

Värske küsitlus leidis aset 21.-24. jaanuaril ja sellest võttis osa 1600 Venemaa kodanikku 45st regioonist.

Vladimir Lenini muumia maha matmise teema kerkib Venemaal üles regulaarselt. Hiljuti tõsteti see üle seoses juhi surma-aastapäevaga. Nimelt ütles Ühtse Venemaa liige ja duumasaadik Vladimir Medinski 20. jaanuaril, et muumia tuleb kiiresti maha matta, kuna «Lenini kui keskse tegelase viibimine meie riigi südames on äärmiselt absurdne».

Riigiduuma asespiiker Oleg Morozov ütles aga 24. jaanuaril, et ametlikult pole seda küsimust arutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles