Savtšenko saavutas Donbassis kokkuleppe kahe sõjavangi vabastamiseks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ülemraada liige ja sõjaväelendur Nadia Savtšenko täna sõjavangide vabastamise toetuseks korraldatud meeleavaldusel Kiievis.
Ukraina ülemraada liige ja sõjaväelendur Nadia Savtšenko täna sõjavangide vabastamise toetuseks korraldatud meeleavaldusel Kiievis. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Ukraina parlamendi Batkivštšõna fraktsiooni raadasaadik Nadia Savtšenko ütles täna, et saavutas kahe Ukraina kodaniku vahetamise kahe vangilangenud sissi vastu.

«Praegu on kokkulepe vahetada kaks kahe vastu, seda tuleb teha kohe praegu. Seda peab tegema oma seadlusega president, mitte ajama asja kohtu ja juurdluse kaudu - see kestab pool aastat, poole aasta pärast kaotab aga päevakajalisuse, sest need inimesed seal lihtsalt surevad,» ütles Savtšenko Kiievi kesklinnas meeleavaldusel.

Ülemraada saadik märkis ka, et see ei ole ainus ettepanek.

Ta ütles, et edastas Ukraina presidendile Petro Porošenkole sisside käes vangis olevate ukrainlaste omaste kirja nõudmisega need kiiremini vabastada. «Kiri on registreeritud, jään ootama kohtumist presidendiga, et edastada talle (vangide) nimekirjad ja (vangide) emad jäävad samuti ootama kohtumist temaga,» ütles Savtšenko ajakirjanikele.

Ta lootis kohtuda presidendiga juba sel nädalal ja järgmisest nädalast algavad riigipea kohtumised vangide sugulastega.

«Arvan, et president peab emadega rääkima, vähemalt viiega nädalas, et ta näeks iga ema, vaataks neile silma ja mõistaks, et tal ei ole õigust tegevusetuks jääda,» sõnas raadasaadik.

Savtšenko sõnutsi tegeleb praegu vangide vahendamisega 4-7 vabatahtlikku, kusjuures vangistatud sisside ja ukrainlaste täpne arv ei ole siiani teada.

«Kui palju on vange? Ametlikes nimistutes kord 114, kord 107. Tegelikult ei tea keegi, kui palju neid seal täpselt on, sest on väga palju surnuid, väga palju teadmata kadunuid. Palju sisse meie käes on, julgeolekuteenistus samuti ei ütle,» sõnas Savtšenko.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles