Trump plaanib madalamaid makse ja leebemaid finantsreegleid (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Detroitis kõnet pidamas.
Donald Trump Detroitis kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump ütles oma majandusprogrammi tutvustades, et tahab langetada maksumäärasid, vähendada finantssektori regulatsioone ning päästa valla energiasektori potentsiaali.

Majandusraskustes endises suures tööstuslinnas Detroitis peetud kõne oli esimene avalduste reas, millega Trump soovib enda kampaania ümber fokuseerida ning teravamalt vastanduda rivaali Hillary Clintoni poliitilistele seisukohtadele.

«Me konkureerime kogu maailmaga ja ma tahan, et Ameerika võidaks,» rääkis Trump kõnes ning märkis, et pea kaheksa aasta jooksul on president Barack Obama valitsus ajanud katastroofilist majanduspoliitikat, mis on USA inimesed jätnud ilma töökohtadest.

«Ma tahan Ameerika taas käima lüüa. See on võimalik ja see ei saa isegi olema väga raske,» rääkis ta.

Trump tutvustas rida ettepanekuid, mis aitavad tema sõnul taaskäivitada USA majanduse rikkis mootori. Muu hulgas soovib kinnisvaramagnaat langetada ettevõtete tulumaksu 35 protsendilt 15 protsendile, et meelitada enda peakontori välismaale kolinud firmasid tagasi USAsse tulema.

Samuti soovib ta kehtestada 10-protsendilise maksumäära triljonitele dollaritele, mida teenivad Ameerika ettevõtted, mis on end nüüd välismaale kolinud ja mis laekuvad tuludena tagasi USAsse.

Langetada soovib Trump ka eraisikutele suunatud makse, kehtestades kolmeastmelise tulumaksusüsteemi, mille kõrgeimas astmes on maksumäär praeguse 39,6 protsendi asemel 33 protsenti.

Vabariiklaste presidendikandidaat rääkis, et tahab jõuliselt vähendada regulatsioone, et tõsta üles «ankur», mis tema sõnul väikeettevõtjaid koormab. Sarnast poliitikat on vabariiklased ajanud enamiku Obama valitsemisajast.

Lisaks teatas Trump, et soovib kaotada pärandimaksu. Praegu tuleb riigile tasu maksta pärandvara eest, mille väärtus ületab 5,45 miljonit dollarit.

«Ameerika töölised on maksnud makse kogu enda elu ning surres ei tohiks neid uuesti maksustada – see on lihtsalt vale,» rääkis Trump.

Konkurenti Clintonit nimetas ta oma kõnes eilse päeva kandidaadiks. «Hillary Clintoni juhtimisel ei saa olema muutust, vaid tuleb veel neli aastat Obamat,» rääkis ta.

Clinton tahab tema sõnul pakkuda vaid rohkem seda, mis on riigis juba kehtestatud – kõrgemaid makse, rohkem reegleid, rohkem bürokraate, rohkem piiranguid Ameerika energiasektorile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles