USA väljendas muret Filipiinide karmi narkopoliitika pärast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte
Filipiinide president Rodrigo Duterte Foto: AFP / Scanpix

USA väljendas esmaspäeval muret Filipiinide mais võimule tulnud presidendi Rodrigo Duterte karmi uimastipoliitika ning narkoäris kahtlustatavate inimeste hukkamise pärast.

Maikuus valimised võitnud Duterte lubas juba kampaania ajal, et võtab vohava kuritegevusega võitlemiseks kasutusele taktikad, mis ei välista ka kurjategijate mahalaskmist. Tema juuni lõpus alanud ametiaja jooksul on politsei teatel surmatud enam kui 400 väidetavat narkokaubitsejat, telekanali ABS-CBN andmeil võib tapetuid olla aga kuni 852.

USA välisministeeriumi esindaja Elizabeth Trudeau ütles esmaspäeval, et USA on "murelik". "Me usume õiguse võidutsemisesse. Me usume ausasse kohtupidamisse. Me usume inimõiguste au sees hoidmisse," rääkis ta ajakirjanikele.

Välisministeeriumi esindaja sõnul saab pikaajalise julgeoleku luua vaid neile põhimõtetele tuginedes. "Me oleme murelikud kinnipidamiste suhtes ning narkokaubanduses kahtlustatavate inimeste kohtuvälise hukkamise pärast Filipiinidel," ütles Trudeau.

Pühapäeval süüdistas Filipiinide president avalikult enam kui 160 kohtunikku, linnapead, parlamendiliiget ja sõjaväelast uimastiäris ning kutsus üles nende suhtes juurdlust algatama. Pärast televisioonis näidatud kõnet lasi Duterte nad vallandada.

Duterte sõnul võtab ta vastutuse, kui mõni tema nimetatud isik osutub süütuks.

Duterte on lubanud sõduritele ja politseinikele, et nad ametikohustuste täitmise ajal toime pandud tapmiste eest kohtu alla ei lähe. Ta ei usu ka, et kuritegevusvastane kampaania võiks viia tema ametist kõrvaldamiseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles