Jaapan kutsus Hiina laevade tegevuse pärast välja Hiina suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina laevastik Ida-Hiina merel
Hiina laevastik Ida-Hiina merel Foto: Reuters/ScanPix

Jaapan kutsus välja Hiina suursaadiku, sest nende laevastikku on viiendat päeva järjest märgatud Ida-Hiina mere vaidlusaluste saarte lähistel.

Jaapani välisminister Fumio Kishida kutsus Tokyos resideeruva Hiina saadiku Cheng Yonghua välisministeeriumisse aru andma, teatas Jaapani välisametkond. Tegemist on teise korraga, kui Hiina saadik on alates reedest Jaapani välisministeeriumisse kutsutud.

«Jaapani-Hiina suhteid ümbritsev olukord on märgatavalt halvenemas,» ütles Kishida Chengile. «Me ei saa aktsepteerida, et Hiina astub samme, mis suurendavad ühepoolselt pingeid,» lisas ta.

Jaapani rannavalve teatas täna hommikul, et märkas Senkaku saari ümbritsevates Jaapani territoriaalvetes kaht ning kaugemal veel tosinat Hiina laeva.

Hiina ja Jaapani suhteid pingestab territoriaalvaidlus Ida-Hiina meres asuvate Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saarte kuuluvuse üle.

Hiina laevad on alates reedest sisenenud nii Senkaku saarte territoriaalvetesse kui ka nendega külgnevatesse vetesse.

Eile märkas Jaapani rannavalve saarte lähistel 15 Hiina rannavalvelaeva. Tegemist on suurima arvu Hiina laevadega, mida on kunagi Senkaku vetes tuvastatud.

Üleeile seilas Senkaku saarte vete lähistel umbes 230 Hiina kalalaeva ja seitse rannavalvealust, millest neli oli nähtavasti relvastatud.

Jaapani uudisteagentuuri Kyodo News teatel soovib Jaapan pidada Hiinaga vahejuhtumite üle kõrgetasemelisi kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles