Nagasakis mälestatakse 71 aasta taguse tuumarünnaku ohvreid (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani Nagasaki linnas mälestatakse täna 71 aasta taguse USA tuumarünnaku ohvreid.

Mälestusteenistus algas tuumapommi linnale langemise hetkel ehk kell 11.02 (kell 06.02 Eesti aja järgi) hommikul leinaminutiga. Tseremoonia toimus koha lähedal, kuhu USA sõjavägi heitis 1945. aasta 9. augustil hüüdnime «Paks mees» kandnud plutooniumpommi.

Aatompommi plahvatuses hukkus sadamalinnas 74 000 inimest, veel tuhanded surid kuid või aastaid hiljem radiatsiooni tagajärjel.

Kolm päeva varem oli USA heitnud tuumapommi Hiroshimale, kus hukkus umbkaudu 140 000 inimest.

Nagasaki linnapea Tomihisa Taue kiitis Ühendriikide presidendi Barack Obama maikuist visiiti Hiroshimasse. Tegemist oli esimese korraga, mil ametisolev USA president on Hiroshimat külastanud.

«Faktide teadmisest saab alguspunkt mõtetele tuumarelvadevabast tulevikust,» ütles Taue, kutsudes ka teisi maailma liidreid Nagasakit külastama.

«Jaapani valitsus propageerib tuumarelvade kaotamist, ent toetub siiani tuumaheidutusele,» ütles linnapea, nimetades seda vastuoluliseks asjade seisuks.

Hiroshima linnapea Kazumi Matsui viitas laupäevasel mälestusüritusel samuti Obama visiidile, öeldes, et see on kinnitus sellest, et Ühendriikide riigipea jagab Hiroshima seisukohta tuumarelvadest kui absoluutsest kurjast.

Jaapani peaminister Shinzo Abe kutsus Nagasakis peetud kõnes maailma liidreid austama ülemaailmset tuumarelvade leviku tõkestamise lepingut (NPT).

«Me ei tohi lubada Hiroshima ja Nagasaki kohutavate kogemuste kordumist,» ütles Abe.

Ühendriikide pommitajad viskasid 1945. aastal Teise maailmasõja lõpupäevil Jaapanile kaks aatompommi: esimese kuuendal augustil Hiroshimale ja teise kolm päeva hiljem Nagasakile. Hiroshimas hukkus 140 000, Nagasakis üle 70 000 inimese.

Liitlasriigid on väitnud, et tuumapommirünnak Jaapanile tegi Teisele maailmasõjale lõpu ja sundis Jaapani kiiresti alistuma, tänu millele hoiti ära miljonid ohvrid, mis oleksid maismaainvasiooniga vältimatult kaasnenud.

Jaapan alistus 15. augustil ning kirjutas kapitulatsiooniaktile alla teisel septembril.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles