Ankara manitses USA-d mitte ohverdama Güleni pärast suhteid Türgiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen Foto: Charles Mostoller/REUTERS/Scanpix

Türgi manitses täna Ühendriike mitte ohverdama suhteid Ankaraga USA-s elava islamivaimuliku Fethullah Güleni tõttu, keda Türgi süüdistab nurjunud riigipöörde korraldamises.

«Kui USA ei anna Güleni välja, ohverdavad nad suhted Türgiga terroristi pärast,» ütles justiitsminister Bekir Bozdağ Ankaras telebriifingul ajakirjanikele.

Türgi on nõudnud Washingtonilt korduvalt 75-aastase Pennsylvanias elava Güleni väljaandmist. Gülen eitab seotust riigipöördega, mille käigus üritas mässuliste sõjaväelaste rühmitus haarata Türgis võimu.

Türgi valitsus on asunud nurjunud riigipöörde järel puhastama riigistruktuure Güleni väidetavatest toetajatest.

Vahistatud on 18 000 inimest, enamik neist sõjaväelased. Kümneid tuhandeid inimesi on vallandatud töökohtadelt kohtusüsteemis, meedias, haridusasutustes, tervishoiusektoris, sõjaväes ja kohalikes omavalitsustes.

Türgi on enda sõnul esitanud USA-le tõendid Güleni seotusest putšiga.

Bozdağ küsis retooriliselt, kuidas Ühendriigid käituksid, kui Türgi võõrustaks nende riigis vägivalla eest vastutavat isikut.

«Mis juhtuks siis, kui tehtaks katse tappa president Barack Obama ajal, kui ta viibib naise ja lastega puhkusel, kui Valget Maja pommitataks, tankidega sõidetaks inimestest üle, sõdurid tulistaksid helikopteritest inimesi ja kõige selle eest vastutav terroristide juht oleks Türgis?» küsis justiitsminister.

Bozdaği sõnul mõjutaks Güleni väljaandmisest keeldumine kahe riigi praeguseid sõbralikke suhteid negatiivselt.

USA-vastased meeleolud on Türgis jõudnud haripunkti ning Washington peaks tegutsema enne, kui see muutub vihkamiseks, lausus ta.

«USA-vastaste meeleolude vihkamiseks muutumise peatamine Türgis on USA kätes,» ütles minister.

Augusti lõpus Türgit külastav Ühendriikide välisminister John Kerry ütles paar päeva pärast riigipööret, et Ankara peab esitama Güleni väljaandmiseks tegelikke tõendeid ning kahtlustustest ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles