Fotod: Serbiast leiti iidsed loitsud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbias üritavad arheoloogid dešifreerida loitse, mis on kirjutatud väikestele kullast ja hõbedast tehtud rullidele. Loitsud leiti umbkaudu 2000 aastat vanade skelettide kõrvalt, vahendab Reuters.

Ida-Serbiast leitud matmispaigas tegutsev arheoloog Miomir Koraci sõnul on siiani teada, et kasutatud on kreeka tähestikku ja kirjutatud aramea keeles.

Skeletid leiti suure elektrijaama juurest. Elektrijaamale plaanitakse ehitada laiendus, aga enne töödega alustamist viiakse läbi arheoloogilised kaevamised. On teada, et elektrijaam asub kunagise roomlaste poolt rajatud linna asukohal.

Koraci juhitud arheoloogid leidsid eelmisel nädalal kaks tinast amuletti, mille seest tulid välja kaks rulli väärismetalli. Kullast ja hõbedast rulle katsid sümbolid ja kirjad. Usutakse, et tegu on loitsudega, mis pandi surnutele hauda kaasa, et jumalike võimude tähelepanu võita.

«Oleme leidnud mõnede deemonite nimed, keda seostatakse tänapäevase Süüria territooriumiga,» lausus arheoloog Ilija Dankovic.

Leitud kullast ja hõbedast rullid on umbes kommipaberi suurused ja väga haprad. Kardetakse, et neid ei suudeta mitte kunagi täielikult mõista. Dankovici sõnul on sellised rullid esimesed, mis Serbiast leiti. Sarnaseid maagiaga seotud väärisesemeid on teistest riikidest ka varem leitud.

«Tihtipeale oli tegu armastusloitsudega, aga kohati tuli ette ka musta maagiaga seotud loitse,» lausus Dankovic mujalt leitud sarnaste loitsude kohta.

Loitsud maeti tavaliselt maha koos laste või täiskasvanutega, kes olid surnud vägivaldsel teel. Dankovici sõnul arvati, et selliselt hukkunud inimeste hinged vajasid rahu saamiseks loitsude abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles