Araabia maade viimase juudikogukonna lõpp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesias Djerba linnas elavad juudid
Tuneesias Djerba linnas elavad juudid Foto: AFP/SCANPIX

Tuneesia linna Djerba sünagoogi taga asuv piirkond, mida ümbritsevad justkui rüüstatud hauad, märgib araabia maade viimase juudikogukonna hääbumise algust, vahendab Raadio Vaba Euroopa. 

«Leidub konte, mis on 80-90 aastat vanad. Kui neid liigutada võivad need murduda,» räägib 42-aastane Yossif Sabbagh, kes aitab üles kaevata umbes tosinat surnukeha aastas. Üleskaevatud lahkunud reisivad siis Iisraeli, kuhu enamus Tuneesia juute kolinud on. 

Kunagi tegusast ja suurest, umbes 100 000-liikmelisest Tuneesia juudikogukonnast on järel vaid ligikaudu 1100 inimest. Enamus neist põgenes Tuneesiast tagakiusamise eest 1940-datel ja 1960-datel.

Nüüdseks lahkumise põhjuseks ei ole siiski enam tagakiusamine. Naistele ei ole meeltmööda islamimaa soolised piirangud, meestel on riigi halva majandusliku olukorra tõttu raske leida tööd. Iisrael aga annab kodakondsuse igale juudile, kes seal elada soovib. 

Muret tekitab ka ISISe lähedus Djerbale ja kolm terrorirünnakut alates 2015. aastast, ei ole samuti sealse juudikogukonna säilimisele kaasa aidanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles