Nazarbajev on valmis presidendiametis surmani jätkama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi sõnul on ta valmis riigipea ametis jätkama nii kaua, kui tema tervis seda võimaldab.

70-aastane Nazarbajev andis traditsioonilises aastakõnes mitu vihjet oma tulevikuplaanide kohta. Analüütikud on varem märkinud, et «rahva juht» tahab elu lõpuni energiavaraderikka riigi presidendiks jääda.

«Ma olen valmis töötama nii kaua, kui mu tervis seda lubab. Rahva usaldus tähendab mulle palju,» ütles rahvasaadikute aplausi pälvinud Nazarbajev uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Ma mõistan rahva antud signaali – jätkata tööd ja mitte ametist lahkuda. Me peaksime tegema parima oma rahva teenimiseks.»

Nazarbajevi ametiaeg lõpeb 2012. aastal, kuid nelja aasta eest otsustas parlament, et tal on õigus kandideerida riigipeaks seni, kuni ta soovib. Kasahstani parlament kiitis aga ülemöödunud nädalal heaks põhiseadusparanduse, mis võimaldab referendumi tulemusel pikendada Nazarbajevi ametivolitusi üheksa aasta võrra 2020. aastani.

Kui rahvas annab referendumil kavale heakskiidu, jääksid vahele nii 2012. kui ka 2017. aasta valimised.

Siiski saatis Nazarbajev parlamendi otsuse konstitutsioonikohtusse, mis peab selle seaduslikkusele andma oma hinnangu. Vaatlejate sõnul üritas riigipea sel moel otsustusprotsessis jälgi segada.

«Ükskõik, millise otsuse konstitutsioonikohus langetab, luban, et ma jätkan tööd, kui mu tervis seda võimaldab,» kommenteeris Nazarbajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles