Kaczyński arutas Orbániga poliitilist olukorda Euroopas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola parempoolse võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) juht Jarosław Kaczyński
Poola parempoolse võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) juht Jarosław Kaczyński Foto: SCANPIX

Poola konservatiivse võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) liider Jarosław Kaczyński kohtus teisipäeval Budapestis Ungari valitsusjuhi Viktor Orbániga, et arutada poliitilist olukorda Euroopas.

Kuigi Kaczyńskil ei ole Poola valitsuses ametlikku positsiooni, peetakse teda riigi kõige mõjukamaks isikuks, kes juhib nii peaministrit kui presidenti.

Kaczyński on avalikult imetlenud Orbáni tugevat juhtimisstiili, mis on aga tekitanud teistes riikides muret Ungari demokraatia olukorra pärast.

Sestpeale, kui Kaczyński partei novembris võimule tuli, on Poola sammud tekitanud samuti Euroopa Liidus muret.

Kaczyńskit saatvad Poola poliitikud postitasid teisipäeval Twitteris fotosid kahest liidrist Ungari parlamendis ja hiljem laevaga Doonaul sõitmas.

Kaczyński partei on läinud sarnast teed Orbániga, sealhulgas kehtestanud suurema valitsuse kontrolli kohtunike ja meedia üle. Samuti on neil ühised seisukohad migratsiooni osas, seistes vastu ELi püüetele hajutada ühendusse saabuvaid põgenikke kõigi liikmesriikide vahel.

Üks valdkond, kus aga Kaczyński ja Orbán on eri meelt, on Venemaa. Kaczyński on olnud Moskva suhtes väga skeptiline, Orbán on aga püüelnud tihedamate suhete poole Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Ungari valitsus teatas avalduses, et Kaczyński külastas Ungarit Orbáni kutsel ning tegemist oli mitteametliku kohtumisega, millel arutati poliitilist olukorda Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles