Brasiilia senat toetas Rousseffi tagandamisprotsessi alustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dilma Rousseff.
Dilma Rousseff. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia senat toetas täna varahommikul peatatud volitustega presidendile Dilma Rousseffile ametialase süüdistuse esitamist ning tema tagandamisprotsessi alustamist.

Rousseffi tagandamisprotsessi alustamist toetas 81-liikmelises senatis 59 ja vastu oli 21 rahvasaadikut.

Tegemist oli eelviimase hääletusega enne otsustavat lõpphääletust, kus on vaja kahekolmandikulist häälteenamust, et peatatud volitustega president lõplikult ametlikult taandada. Selle hääletuseni peaks ülemkoda jõudma augusti lõpus, mõni päev pärast Rio de Janeiro olümpiamängude lõppemist.

Senat peatas Brasiilia esimese naispresidendi Rousseffi volitused presidendina 12. mail seoses kahtlusega, et ta on kasutanud ebaseaduslikke raamatupidamisvõtteid ning moonutanud eelarvenäitajaid, et riigi majanduse olukord paistaks tegelikust parem.

Oponendid süüdistavad peatatud volitustega presidenti selles, et 2014. aasta valimiskampaania raames kasutas ta eelarvevahendeid ilma parlamendi heakskiiduta ning võttis ilma loata laene riiklikelt pankadelt, et majanduse olukorda ilustada.

Rousseff väidab, et pole midagi valesti teinud ning on nimetanud tagandamisprotsessi putšiks.

Peatatud volitustega presidendi tagandamisprotsess ei saaks langeda halvemale ajale. Brasiilia lootis Rio mängudega näidata riigi majanduslikku tugevust ning poliitilist stabiilsust, ent mänge varjutavad hoopis poliitiline- ja majanduskriis.

Ülemkohtu president Ricardo Lewandowski tuletas senaatoritele meelde, et neil tuleb täita üht kõige tõsisemat ülesannet.

Üks Rousseffi ägedamaid vastaseid senaator Aecio Neves ütles enne hääletust, et kaalul on põhiseaduse ja demokraatia kaitsmine. «Kuritegude sooritajad tuleb vastutusele võtta. Dilma Rousseffi ametist kõrvaldamise tingimused on kindlalt paigas,» lausus ta.

Sao Paolos avaldas 250 Rousseffi toetajat presidendi tagandamise vastu meelt, senatis võtsid Rousseffi kaitseks sõna tema liitlased.

«Täna ei ole meie demokraatia jaoks hea päev. On olemas temavastane poliitiline liit, mis lõhnab riigipöörde järele,» ütles Rousseffi toetaja, senaator Paulo Rocha.

Presidendi liitlased on juhtinud tähelepanu asjaolule, et riiki raputavasse korruptsiooniskandaali on mässitud ka tagandamise toetajad, kelle tegudega võrreldes on Rousseffi üleastumine küllaltki tagasihoidlik.

Rousseffi tagandamise korral saab alates tema volituste peatamisest riiki juhtinud senisest asepresidendist Michel Temerist president. Järgmised presidendivalimised peetakse 2018. aastal.

Korruptsiooniuurijad tuvastasid mullu ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid riikliku naftafirma Petrobras juhid ja alltöövõtjad firmalt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Skandaal haaras endasse pea kogu Brasiilia poliitilise ja ärieliidi.

Petrobrast ümbritseva ulatusliku korruptsiooniskandaali raames on süüdistus esitatud kümnetele poliitikutele ja tippametnikele. Mõned neist on praeguseks juba süüdi mõistetud ja vanglakaristuse saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles