Rootsi metsas peidab ennast natside lastelaager (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmuslaste vastane protest Rootsis.
Paremäärmuslaste vastane protest Rootsis. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Lõuna-Rootsis, Smålandi maakonnas kannavad noored vorme, võtavad osa liputseremooniast ja tegelevad füüsiliste harjutustega. Tegu ei ole aga spordilaagri, vaid Saksa paremäärmusliku organisatsiooni «Sturmvogeli» suvelaagriga.

Rootsi lehed Expo ning Kvällsposten on dokumenteerinud noortelaagri tegevusi ning kirjeldanud, et laagris on enamasti blondid lapsed, kes kannavad militaarvorme, millel on puna-valge-must sümbol, mis seostub Hitleri juhitud fašistliku Saksamaaga.

Laager toimus Smålandi metsades, palju kilomeetreid asutusest eemal. Lapsed on väljaannete hinnangul vanuselt eelkooliealised kuni 16-aastased.

Hommikuti antakse au punavalgele lipule, millel on kujutatud musta kotkast. Ekspertide hinnangul on tegu «Sturmvogeli» lipuga, mis on fašistlik noorteorganisatsioon ja tuntud natsionaalsotsialistliku ideoloogi ning Holokausti eitamise poolest.

Telefonivestluses eelmiste omanike ja lepingute kaudu selgitati välja, et maa, kus laager toimub, kuulub ühele vanale Saksa abielupaarile. Neid tuntakse aastaid kui Saksamaa juhtivaid natse ja paremäärmuslasi, kuigi abielu meespool on juba üle 90-aastane.

Väljaanded kirjeldasid, et lisaks lipuheiskamisele lauldakse hommikul ka Saksamaa rahvalaule. Organisatsioon rajati 1987. aastal ning on seotud paremäärmuslike Wiking Jugendi ja HBJ ühingutega, mis tänaseks Saksamaal keelatud on.

Saksamaal on varasemates laagrites osalenud tavaliselt lapsed, kelle vanemad on Holokausti eitajad.

Mitmed aastad hoidis grupp madalat profiili – ei osalenud demonstratsioonidel ega andnud intervjuusid. Leidmaks võimalusi oma laagrite korraldamiseks on esitletud end kui skaute.

Laagrites toimuvad tegevused range distsipliini järgi, hommikut alustatakse liputseremooniaga, millele järgneb füüsiline tegevus, ülevaatused ja töökasvatus. Võõrsõnad on laagris keelatud ja ekspertide hinnangul on tegu enamasti perekondlike üritustega, kus lapsevanemad on natsiideoloogiat austanud juba mitu põlvkonda.

Maaomanikud on laagri eksisteerimist eitanud, öeldes, et tegu on «lapselaste ning nende sõpradega».

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles