Helmandis jätkuvad Talibani ja valitsusvägede relvakokkupõrked (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jätkuv konflikt Helmandi provintsis
Jätkuv konflikt Helmandi provintsis Foto: AFP/SCANPIX

Afganistanis Helmandi provintsis jätkuvad valitsusvägede relvakokkupõrked islamiliikumise Taliban võitlejatega, kes ähvardavad hõivata provintsi pealinna.

Talibani võitlejad alustasid eile tormijooksu Lashkar Gah' lähistel lõunas asuvale Nawa rajoonile. Seejärel tekkisid kartused, et liikumine võib hõivata ka Helmandi pealinna.

«Julgeolek Lashkar Gah's on meie kontrolli all,» lausus kaitseministeeriumi pressiesindaja Dawlat Waziri.

«Taastasime oma kontrolli Nawa üle. Äärealadel relvakokkupõrked kestavad, kuid teeme puhastusoperatsioonis edusamme,» lisas Waziri. Tema sõnul hukkus lahingus kümneid Talibani võitlejaid.

Viimastel nädalatel on Helmandis oma kodudest põgenenud umbes 30 000 inimest ning enamik neist läks Lashkar Gah'sse. Praegu on saagikoristusaeg ning paljud olid sunnitud maha jätma oma teravilja- ja puuvillapõllud.

Lashkar Gah elanike sõnul on linn sisuliselt piiramisrõngas, sest seda naaberpiirkondadega ühendavad teed on kõik mineeritud.

Talibani kohalolek on jätkuvalt tugev provintsis, kus toodetakse suur osa maailma oopiumist. Taliban kasutab selle müügist saadud tulu keskvalitsuse vastu võitlemiseks.

Praeguse seisuga on Talibanil sisuline kontroll Helmandi 14 rajoonist kümne üle.

USA sooritab provintsis õhulööke.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles