Elu ilma kodumaa, kodakondsuse ja passita

Martin Kutti
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinzin Dorjee kandmas Tiibeti rahvariideid.
Rinzin Dorjee kandmas Tiibeti rahvariideid. Foto: Erakogu

23-aastasel Rinzin Dorjeel ei ole mitte kunagi olnud kodakondsust, passi ega kodumaad. Ta ei ole kunagi saanud külastada riiki, mida ta peab enda päritolumaaks, ja tema kõige olulisem dokument on USA elamisluba. Dorjee on pärit «maailma katuselt» ehk Tiibetist, mille Hiina 1950. aastal jõhkral teel vallutas. 

Nüüdseks on budistlikust Tiibetist saanud osa Hiinast ja piirkond kannab Tiibeti Autonoomse Regiooni nime. 66 aastat tagasi tungis Hiina Tiibetisse ja okupeeris riigi. Hiinlased hävitasid tuhandeid külasid ja kloostreid ning tapsid uskumatu hulga inimesi. «Kui mõelda Hiroshima ja Nagasaki peale, siis seal suri ligikaudu 200 000 inimest, Rwanda genotsiidis 800 000. Hiina režiim on Tiibetis tapnud juba üle miljoni inimese,» lausus Dorjee.

Iseseisva riigina oli Himaalaja mäestikus asuv Tiibet territooriumilt maailma 20 suurima riigi hulgas, nüüd on tegu kõigest osaga Hiinast. Tiibet on ühtlasi maailma kõrgeim piirkond ja kodu Mount Everestile, mis asub Tiibeti-Nepali piiril.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles