Eesti poesabad on Euroopa lühimad

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees.ee lugeja saadetud pilt järjekorrast OnOffi uue kaupluse avamisel..
Postimees.ee lugeja saadetud pilt järjekorrast OnOffi uue kaupluse avamisel.. Foto: .

Samal ajal kui sakslased on õnnetud pikkade kassasabade üle, hiilgab Eesti Euroopa väikseimate järjekordadega, selgub uuringust.


Keskmiselt on Eestis eri teenindusasutustes järjekorras 2,33 inimest. See on Euroopa parim näitaja. Soomes oli seisab sabas näiteks 3,04 ja Austrias 2,45 inimest.


Traditsiooniliselt pikkade järjekordade üle kurtval Saksa­maal on aga tavaliselt poe, tankla- ja apteegijärjekordades 4,72 inimest, kirjutas ajaleht Die Welt. Lätis oli see arv 3,91, Leedus 2,49.


Punased laternad


Punasteks laternateks on tabelis Itaalia ja Kreeka, näitas katseostu-uuring, mis on teeninduskvaliteediga tegeleva ühenduse MSPA iga-aastane mittetulunduslik rahvusvaheline vaatlusprojekt.


Lisaks järjekorras seisjate arvule mõõdeti ka minuteid, kaua ühe või teise riigi klient sabas seisma peab. Eestis tuli järjekorras olla keskmiselt 2,78 minutit. Saksamaal kogunes minuteid napilt alla seitsme, Portugalis keskmiselt vaid 2,49, Iirimaal 2,61.


Sakslaste seitse minutit on aga hea võrreldes Kreekaga, kus keskmiselt peab ostja oma korda ootama pea 14 minutit. Lätis ja Leedus oli ooteaeg veidi üle nelja minuti, Soomes veidi alla nelja.


Ooteaeg ei tule sugugi sellest, et kassiirid ise meeletult aeglased oleksid.


Näiteks pooltes vaadeldud Saksamaa poodides oleks probleemi lahendanud lisakassapidaja tööletulek, kuid enamikus poodides seda ei juhtunud, kirjutas Die Welt.


Hinnati ka naeratust


Kokku rohkem kui 2500 nn testostjat tegid uuringu 24s Euroopa riigis. Eestis tegi seda Dive Eesti OÜ.


Dive Eesti OÜ uuringute juhi Riin Pärnametsa sõnul tuli Eestis vaadelda 11 valdkonna teenindusasutusi: pankasid, postkontoreid, supermarketeid, väiksemaid toidupoode, alkoholipoode, kiirtoidukohti, apteeke, bussijaama piletikassasid, rongijaama piletikassasid, riidepoode ja kaubamajasid.


«Teeninduskohas tuli vaatlejal seista järjekorda, jälgida järjekorra kulgemise aega ja kellaaegu,» kirjeldas Pärnamets. «Lisaks tuli anda oma hinnang järjekorra kulgemisele.»


«Kontakti alguses hinnati tervitamist, naeratamist, sõbralikkust/abivalmidust ning vabandamist ooteaja pärast,» kommenteeris Pärnamets.

Sabade pikkus


Keskmine järjekord
•    Uuritud Euroopa riikides seisab keskmiselt järjekorras 3,41 inimest
•    Järjekorras tuleb seista 5,21 minutit
•    Kokku oli hinnanguid 2552


Allikas: MSPA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles