Erdoğani reiting on riigipöördekatse järel hüppeliselt tõusnud (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdoğan.
Erdoğan. Foto: STR/AFP

Türklaste toetus president Recep Tayyip Erdoğanile on pärast läinud kuul luhtunud putšikatset tõusnud kõrgeimale tasemele alates kahe aasta tagustest valimistest, selgus neljapäeval uuringust.

Uuringus, mis hõlmas 1275 inimest, pooldas presidenti 67,6 protsenti küsitletuist ehk 21 protsendipunkti rohkem kui juunis korraldatud küsitluses, teatas Ankaras asuv Metropoll.

Riigipöördekatse 15. juulil on toonud Türgis kaasa rahvusliku ühtsustunde kasvu. Kõik opositsiooniparteid on putšikatse hukka mõistnud ning avalikkus on väsinud mitmetest riigipööretest alates 1960. aastast, kirjutas AFP.

Toetus Erdoğanile oli kõrgeim 2013. aastal 71,1 protsenti, kui ta oli kolmandat ametiaega Türgi peaminister.

2014. aasta augustis peetud presidendivalimistel võitis Erdoğan 52 protsenti häältest. Arvamusküsitlustes on toetus kuni praeguseni püsinud alla 50 protsendi.

Asepeaministri Mehmet Şimşeki sõnul näitavad reitingud avalikkuse suurt toetust sellele, kuidas ta (president) riigipöördekatsega toime tuli.

Samuti on tõusnud toetus peaminister Binali Yıldırımile, kelle populaarsus tõusis 18 protsendipunkti võrra 58le.

Veel suurema hüppe tegi Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) liider Devlet Bahçeli, kelle toetus tõusis 23 punkti võrra 40 protsendini.

Opositsiooniliste Vabariikliku Rahvapartei (CHP) ja kurdimeelse Rahvademokraatlikku Partei (HDP) liidrite Kemal Kılıçdaroğlu ning Selahattin Demirtaşe toetus tõusis kahe protsendi võrra vastavalt 26le ja 15 protsendile.

Küsitlus viidi läbi 28. juulist 1. augustini.

Rahvusvaheline kogukond muretseb putšile järgnenud Türgi valitsuse tegevuse pärast. Türgi võimud on riigiametist vallandanud kümneid tuhandeid inimesi.

Ankara süüdistab riigipöördes USAs elavat vaimulikku Fethullah Güleni ja tema mõõdukat islamit propageerivat liikumist Hizmet, mis on väidetavalt loonud Türgi riigiaparaadis paralleelstruktuurid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles