USA vabariiklased tahavad raha suunata Trumpist eemale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

Üle seitsmekümne USA Vabariikliku Partei kõrge liikme allkirjastas pöördumise, milles ärgitati erakonda lõpetama raha eraldamine presidendikandidaat Donald Trumpile ning suunata see novembris toimuvatele kongressivalimistele, kirjutas veebileht Politico täna.

Pöördumises kutsuti üles «viivitamatult suunama» erakonna rahastust esindajatekoja ja senati valimistele. Muudatusega tahetakse aidata neid vabariiklastest kandidaate, kelle võiduvõimalused on Trumpi tõttu vähenenud.

«Usume, et Donald Trumpi lõhestavad avaldused, hooletus, ebapädevus ja rekordiliselt madal populaarsus ähvardavad anda neil valimistel demokraatidele hävitava võidu,» öeldi Politico valdusesse jõudnud kirjas, mis kavatsetakse saata Vabariikliku Rahvuskomitee esimehele Reince Priebusile.

Pöördumisele andis allkirja mitu tähtsat endist erakonna töötajat ja ametnikku. Politico teatel hakkas kiri ringlema sel nädalal ning oodatavasti saadetakse see Priebusile järgmisel nädalal.

«See ei peaks olema raske otsus, sest tõenäosus, et Donald Trump valitakse presidendiks, väheneb iga päevaga,» öeldi kirjas. Avalduses toodi välja ka mitu Trumpi tegemist, mis allkirja andnute hinnangul «tekitasid võõristust miljoneis valijais kõikidest erakondadest».

«Viimased skandaalid lisandusid vihale ja eraldatusele ehitatud kampaaniale, mille käigus on ta mõnitanud ja solvanud miljoneid valijaid, kaasa arvatud erivajadustega inimesi, naisi, moslemeid, immigrante ja vähemusi.»

«Lisaks on ta üles näidanud ohtlikke autoritaarseid kalduvusi, mille seas on ähvardus keelata tervel religioonil riiki sisenemine, anda sõjaväele käsk inimesi piinata, tappa arvatavate terroristide perekonnad, jälgida andmebaaside kaudu seaduskuulelikke moslemist kodanikke ning kasutada presidendi määrusi, et rakendada ebaseaduslikke ja muid põhiseadusvastaseid meetmeid,» seisis pöördumises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles