USA hinnangul on IS Süüria põhjaosas kaotuse veerel

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).
Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF). Foto: AFP/SCANPIX

USA hinnangul on koalitsiooni toetusel tegutsevad Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) viinud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) Süüria põhjaosas kaotuse veerele.

SDF on alates operatsiooni algusest IS-i käes olnud Manbiji linna hõivamiseks 21. mail vallutanud rühmituselt tagasi üle 1000 kilomeetri territooriumi.

Manbiji oli IS-i jaoks tähtis sõlmpunkt Türgi piiri ja rühmituse Süüria keskuse Raqqa vahel.

SDF on USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute toel vallutanud IS-ilt tagasi suurema osa linnast, ehkki selle põhjaosas on veel üksikuid vastupanukoldeid.

"Ehkki võitlus Manbijis jätkub, on ISIL selgelt kaotuse veerel. See on kaotanud Manbiji kesklinna ning kontrolli linna üle," ütles Ühendriikide kaitseministeeriumi pressiesindaja asetäitja Gordon Trowbridge.

Linnast põgenevad IS-i võitlejad võtsid reedel endaga kaasa umbes 2000 tsiivilisikut, et kasutada neid inimkilpidena, ütlesid SDF ja vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluseskus.

Trowbridge'i sõnul on Pentagon nendest teadetest teadlik, ent ei saa neid kinnitada.

IS on "järjekindlalt näidanud tahet seada ohtu süütute inimeste elusid, mis on mitte üksnes sõjaseaduste, vaid ka inimliku sündsustunde jõhker rikkumine", lausus ta.

Trowbridge'i sõnul on alates Manbiji-operatsiooni algusest koalitsiooni õhulöökides hävitatud üle 50 IS-i raskerelva ning 600 kindlustatud positsiooni.

Linna puhastamine kujuneb pühasõdalaste paigaldatud sadade miinide tõttu keerukaks, ütles Pentagoni esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles