Itaalia soovib majanduse taastamiseks EL-iga uut kokkulepet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF-i juhataja Christine Lagarde ja Itaalia majandusminister Pietro Carlo Padoan.
IMF-i juhataja Christine Lagarde ja Itaalia majandusminister Pietro Carlo Padoan. Foto: Reuters/ScanPix

Itaalia taotleb Euroopa Liiduga uut kokkulepet, et oma seiskunud majandus 2017. aastal ekspansiivse eelarvega taaskäivitada, ütles majandusarenguminister Carlo Calenda täna.

Euroopa Komisjon andis kolme kuu eest Roomale 2016. aasta riigieelarve suhtes pretsedenditu manööverdamisruumi, kuid hoiatas, et järgmisel aastal tuleb eelarvepoliitikat karmistada.

Sel reedel avaldatud andmete põhjal ei kasvanud Itaalia majandus, mis on euroala suuruselt kolmas, teises kvartalis esimese kvartaliga võrreldes. See tekitab kartuse, et eelmise aasta algul kolmeaastasest seisakust välja tulnud riigi majandus võib taas hanguda.

Analüütikute sõnul tuleb valitsusel nüüd langetada majanduskasvu prognoosi, millega ennustati selleks aastaks 1,2- ja 2017. aastaks 1,4-protsendist kasvu.

«Rahandusministeerium esitab septembris uuendatud arvud. Ma ei saa varjata fakti, et manööverdamisruum on kitsas,» ütles Calenda Torino ajalehele La Stampa. «Me arutame Euroopaga, kuidas tulla toime hädavajadusega suurendada riigi- ja erainvesteeringuid.»

Calenda sõnul võib see tähendada, et 2017. aasta eelarvepuudujääk lastakse kasvada senikavandatust suuremaks, võib-olla koguni üle eurotsooni reeglitega lubatud kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

Euroopa Komisjon on seadnud Itaaliale 2017. aastaks eelarvedefitsiidi ülemmääraks 1,7 protsenti, mida olevat vaja juuni seisuga 2,25 triljoni euroni ulatuva võla kasvu peatamiseks.

«Me kavatseme reegleid täita, kuid võidelda nende muutmise nimel,» ütles Calenda, kelle sõnul seab ranged piirid eelkõige võlg, mis ei tohi suureneda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles