Fotod: maailma parim sõjalennuk pidi mesilastele alla vanduma (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased F-22 küljes
Mesilased F-22 küljes Foto: USA õhuvägi

USA õhuväe hävitaja F-22 Raptor on küll maailma parim sõjalennuk, ent isegi ligi 130 miljonit eurot maksva vargtehnoloogia ja ülehelikiiruse võimekusega tõestas see, et temast ei ole vastast suurele mesilassülemile.

Nimelt oli sõjalennuk 11. juunil sunnitud jääma ajutiselt maa peale pärast seda, kui meeskonnaliikmed avastasid lennujärgse kontrolli käigus hävitaja düüsist mesilassülemi. Kuna sellist asja ei ole varem juhtunud, kutsuti Virginias asuvasse õhuväebaasi putukateadlane, kes pidi hindama olukorda. Lõpuks soovitas spetsialist sõjaväelastel võtta ühendust kohaliku mesinikuga.

Appi tõttas Andy Westrich, kes on pensionile jäänud mereväe veteran ja peab oma kodus mesilasi. Mehe sõnul olevat see üks suuremaid sülemeid, mida ta on oma elu jooksul näinud. Westrich kasutas vaakumseadet, et koguda mesilased suurtesse ämbritesse.

Foto: USA õhuvägi
Foto: USA õhuvägi

Hiljem selgus, et mesilassülem kaalus kuni 8 naela (3,63 kilogrammi) ehk kokku oli seal umbes 20 000 mesilast.

Arvatavasti oli mesilastel kusagil baasiterritooriumil suuremat sorti pesa, kust nad teele asusid.

Juhtum leidis aset küll juunis, ent USA õhuvägi tegi selle alles nüüd teatavaks.

F-22 Raptor on oma stealth-omaduste (vargtehnoloogia), relvastuse, avioonika, manööverdusvõime ja juhitavuse poolest loetud maailma parimaks sõjalennukiks.

F-22 on esimene niinimetatud viiendasse hävitajate põlvkonda kuuluv relvastuses olev hävitaja maailmas. Lennuki relvastuses on nii õhk-õhk kui ka õhk-maa relvad.

USAl on praegu 195 F-22 hävitajat.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles