Fidel Castro tänas õnnitluste ja toetuse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro juubelile pühendatud kunstinäitus Havannas.
Fidel Castro juubelile pühendatud kunstinäitus Havannas. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Kuuba revolutsiooni sümbol ja kauaaegne riigijuht Fidel Castro tänas laupäeval kohalikus meedias avaldatud pöördumises kõiki juubeliõnnitluste ja toetuse eest.

Castro sai laupäeval 90 aastat vanaks.

Castro mainis kirjas ka tervet seeriat tapmiskatseid, mida USA võimud tema vastu väidetavalt korraldasid.

"Ma peaaegu naersin USA presidentide macchiavellilike plaanide peale," ütles Castro.

Castro kritiseeris samas pöördumises USA presidenti selle eest, et Barack Obama ei palunud oma Jaapani visiidil andeks Ühendriikide tuumalöökide eest Hiroshimale ja Nagasakile.

"USA presidendi Jaapanis peetud kõnes ei palutud vabandust sadade tuhande inimeste kuritegeliku tapmise pärast Hiroshimas. Ühelgi võimul pole õigust mõrvata miljoneid inimesi," märkis Castro.

Endine revolutsionäär tõi maailma tasakaalustavate jõududena välja Venemaa ja Hiina, keda ei ole võimalik tuumarelvadega ähvardada.

Venemaa president Vladimir Putin õnnitles laupäeval Kuuba revolutsioonijuhti Fidel Castrot 90. sünnipäeva puhul, nimetades teda "armsaks sõbraks".

"Venemaal austatakse teid sügavalt kui väljapaistvat riigimeest, kes on pühendanud kogu elu kuuba rahva teenimisele," seisab Putini õnnitluses, mida võib lugeda Kremli veebilehelt.

"On raske ülehinnata teie isiklikku panust kahe riigi sõpruse ja koostöö arengusse. Soovin teile head tervist, pikka iga, elujõudu ja kõike head!"

Castrole tuli sünnipäevaks teiste seas külla ka sõber ja liitlane Venezuela president Nicolás Maduro.

"Tähistame üheskoos surematu mehe 90. sünnipäeva," ütles Maduro.

Castrol on rahva seas kahetine maine - ühed armastavad teda kui kangelast, teised vihkavad kui diktaatorit.

Oma 48 võimuaasta jooksul elas ta üle 10 USA presidenti, aga pärast tema kõrvaleastumist on Kuuba hakanud maailmale avanema. Isegi kunagine suurim vaenlane USA ei ole enam ametlikult Kuuba vaenlane.

Kuuba ei tähista Castro sünnipäeva ametlikult ja endisel riigijuhil ei ole kavas end sel puhul avalikkusele näidata.  Castrot nähti avalikkuse ees viimati aprillis, siis pidas ta Kommunistliku Partei kongressi lõppistungil kõne.

Fidel Castro loobus võimust kümne aasta eest ja saareriigi juhiks sai tema vend Raul. Võimuvahetust põhjendati Fidel Castro halveneva tervisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles