Majanduskriisis Venezuela elanikud tunglevad üle taasavatud piiri Colombiasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile varahommikul tervitas sõjaväeorkester Colombiasse tuhandeid Venezuela kodanikke, kui Venezuela taasavas aasta tagasi suletud piiri oma naabriga, vahendab Reuters.

Mõned inimesed olid rännanud üle terve riigi ja võtnud ööseks piirile järjekorda, lootuses osta toitu ja esmatarbekaupasid, mida majanduskriisis vaevlevas Venezuelas napib.

«Ma tulin oma perega, et minna kaupa ostma, kuna meil ei olnud midagi süüa,» sõnas 17-aastane inseneritudeng Wilmary Salcedo, kes oli rännanud 800 kilomeetrit lootuses saada riisi, suhkrut ja toiduõli.

Venezuela poodides pole isegi kõige põhilisemaid toidukaupu ja arstimeid. Sadade ja tuhandete inimeste moodustatud järjekorrad poodide ees on tavalised ning vägivald ja rüüstamine igapäevane.

Venezuela president Nicolas Maduro sulges piiri eelmise aasta augustis, et kaitsta oma sõnul riiki röövlite ja omakaitsejõudude eest. Kriitikud nägid selles aga katset tähelepanu riigi halvenevalt olukorralt eemale juhtida.

Maduro teatas riigipiiri taasavamisest neljapäeval koos Colombia riigipea Juan Manuel Santosega.

«Me oleme huvitatud uuest algusest majanduslikes suhetes kõigi Colombia tootmissektoritega,» lausus Maduro, lisades, et loodab, et see saab olema järk-järguline avanemine.

Viis piiripunkti on jalakäijatele avatud vahemikus 6:00-21:00. Colombia välisministri sõnul on enam kui 28 000 inimest piiri selle avamisest saadik mõne tunni jooksul ületanud.

Kahe riigi vaheline piir on juba aastaid olnud smugeldajate kaskus, kes tarnivad kõike hambapastast ja makaronidest kuni uimastite ja relvadeni.

Paljud inimesed jätkasid möödunud aastal piiriületust kasutades kõrvalisi jalgradasid, madalaid koolmekohti ja ametnikele maksmist. Maduro on süüdistanud riigi täbaras olukorras teiste hulgas ka Colombia elanikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles