Türgi islamiorganisatsioon Saksamaal kaugeneb Ankarast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Võtmetähtsusega Türgi usuline liikumine Saksamaal kaugeneb Ankarast peale poliitikute ja meedia murelikke avaldusi võimalike välismõjude suhtes.

Religioosse ühenduse Ditib esindaja Zekeriya Altug teatas, et organisatsioon on ja jääb poliitiliselt neutraalseks.

«Kui mitte arvestada Diyaneti (Türgi usuliste asjade agentuuri) toetust imaamidele, ei saa organisatsioon mingit välist abi ei Türgi riigi ega Diyaneti poolt,» lisas Altug.

Mõned poliitikud ja meedia on väljendanud muret Saksamaa kolme miljoni suuruse Türgi diasporaa meelsuse suhtes ja osutanud kartusele, et Ditibi imaamid edastavad Diyaneti poliitilisi sõnumeid.

Ditibi liikmed on Türgis koolitatud ja Diyaneti palgal olevad imaamid, kellest paljud ei ole Saksa kultuuriga tuttavad ega pruugi isegi kohalikku keelt kõneleda.

Kõneisiku sõnul otsib Ditib alternatiivseid rahastamisallikaid õpetlaste koolitamiseks ja palkade maksmiseks.

«Kümne aasta pärast on vähemalt pooled meie imaamidest Saksamaal integreeritud tänu Ditibi rahastatud programmile saata Saksamaal sündinud imaame õppustele Türki,» sõnas Altug.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles