Brexit võib viibida 2019. aastani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust võib viibida kuni 2019. aasta lõpuni, kuna valitsus ei ole veel valmis sellega kaasnevaid protseduure alustama.

Suurbritannia hääletas EL-ist lahkumise poolt 23. juunil, kuid arvamused selles osas, kas riik peaks rakendama artiklit 50, mis lubab ühendusest väljumiseks kahte aastat, erinevad suuresti, kuna mõned juhtivad poliitikud nõuavad võimalikult kiiret väljaastumist.

Peaminister Theresa May, kes oli Suurbritannia liitu jäämise poolt, on sõnanud, et ei alusta läbirääkimistega sel aastal, kuna riik vajab aega ette valmistuda. Siiski on mõned Briti ministrid hoiatanud, et artikli 50 kasutamine võib kaootilise olukorra tõttu riigis viibida kuni 2017. aasta sügiseni. See tähendaks Euroopa Liidust lõplikku lahkumist alles 2019. aasta lõpuks.

«Neil ei ole ettekujutust inimeste infrastruktuurist, keda neil on vaja palgata. Nad ütlevad, et ei tea isegi, mis küsimusi esitada, kui asi viimaks Euroopaga tingimiseks läheb,» sõnas allikas ministrite sõnadele viidates.

Euroopa juhid on võtnud aga kindla joone Ühendkuningriigi võimalikult kiireks lahkumiseks Euroopa Liidust. Saksa kantsler Angela Merkel on öelnud, et kuigi Briti valitsuse vajadus võtta paar kuud oma strateegia paika panemiseks on arusaadav, ei soovi keegi pikka tegevusetut perioodi.

Euroopa pealinnades hakatakse aga mõistma, et kaheaastane läbirääkimisaeg on liiga lühike. Suurbritannia on loonud Brexiti ja rahvusvahelise kaubanduse jaoks kaks uut valitsuskabinetti, mida juhivad kaks prominentset lahkumise pooldajat David Davis ja Liam Fox.

Davis, kes on vastutav Brexiti läbirääkimiste kabineti komplekteerimise eest, on suutnud palgata vajaminevast 250 ametnikust alla poole. Fox, kelle vastutus on komplekteerida kaubandussuhete kabinett, on saanud hakkama veelgi vähemaga - temal on täidetud tuhandest kohast alla saja.

Ka eesootavad valimised Prantsusmaal ja Saksamaal ähvardavad Brexitit edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles