Filipiinlased on vastu diktaator Marcose kangelaskalmistule matmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija hoiab Marcose maski.
Protestija hoiab Marcose maski. Foto: AFP/SCANPIX

Sajad filipiinlased avaldasid täna tormist ilma trotsides meelt president Rodrigo Duterte otsuse vastu matta diktaator Ferdinand Marcos ümber kangelaskalmistule.

Manila porisesse rannaparki oli kogunenud 1500 protestijat hiigelsuure plakatiga «Marcos ei ole kangelane». Nad käivitasid allkirjade kogumise septembriks kavandatud ümbermatmise vastu ja kutsusid Dutertet meelt muutma.

President on aga kasvavast vastuseisust hoolimata jäänud seni kindlaks otsusele matta Marcos kui sõdur ja president sõjaväe kangelaskalmistule.

Endine valitsuse inimõiguskomisjoni juht Loretta Ann Rosales ütles, et teda piinati ja sandistati koos tuhandete teiste kinnipeetud vasakaktivistidega Marcose režiimi ajal ja sellest peaks piisama, et diktaatorit mitte kangelasena kohelda.

Marcos oli Filipiinide president aastatel 1965-1986. Ta kukutati vägivallatu riigipöördega ja pärast seda elas ta pagulasena Hawaiil. Marcos suri 1989. aastal.

Täna Manilas protestijate hulgas seisnud senaator Risa Hontiveros, kes esitas senatis resolutsioonikava Marcose kangelasena matmise vastu, ütles, et Marcos läks ajalukku meie kangelaste vaenlasena, kes oma tegusid ei kahetsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles