Pokemon Go maailma kõige ohtlikumas linnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Kui Cristian Fragoza läheb Venezuela pealinna tänavatele pokemone jahtima, teab ta, et ohud, mis teda varitsevad, on reaalsed - ta võib jääda ilma oma telefonist või halvemal juhul enda elust.

18-aastane filosoofiatudeng sõnab, et Pokemon Go mängimine on protestiaktsioon avaliku vägivalla vastu, mis on teinud Venezuelast ühe ohtlikuma paiga maailmas.

«Me oleme vastupanu kuritegevusele,» ütles Fragoza, kes on Pokemon Go`d mänginud sellest ajast saadik, mil mäng Venezuelas 3. augustil ilmus.

Nõuab omajagu julgust, et mängida GPS-i põhist mängu riigis, kus registreeriti ainuüksi eelmisel aastal 17 778 mõrva. See on 62 mõrvatud inimest 100 000 elaniku kohta, mis teeb Venezuelast Hondurase ja El Salvadori järel kolmanda mõrvarohkeima riigi maailmas.

Fragoza sõnul jahib ta pokemone ettevaatlikult. «Ma liigun kahe kvartali kaugusele, naabruses, mida ma olen lapsest saadik tundnud, ja siis tulen tagasi,» selgitab nooruk.

«Mitte igaüks ei julge oma telefone avalikus kohas välja võtta,» ütleb Alejandra Salazar, kelle telefon hiljuti varastati.

2015. aasta oktoobri ja selle aasta märtsi vahel tapeti ligi 500 inimest, kuna nad keeldusid röövlitele oma telefoni loovutamast, teatab kuritegevuse jälgimise organisatsioon Alto al Crimen.

Riigis lokkavat vägivalda kütab ränk majanduskriis, mis tekitab puudujääke toidus, arstimites ja esmatarbekaupades. Kriisist hoolimata on ilmunud internetis baseeruvad Pokemon Go grupid, kes innustavad inimesi ohutult mängima. Riskide maandamiseks on hakatud liikuma gruppides ja mängima suurema liiklusega alades või piirkondades, kus on politsei järelvalve.

Siiski ei näe kõik pokemone nii positiivsete tegelastena. Venezuela president Nicolas Maduro on süüdistanud mängu vägivallakultuuri edendamise eest. Eelmise kuu telepöördumises ütles Maduro, et Pokemon Go on ideaalne näide kapitalismi probleemidest.

«See loob tehislikke maailmu, mis on kõik seotud relvade, vägivalla ja surmaga,» teatas riigipea.

Pokemoni-poliitika on veelgi jantlikumaks läinud, kui opositsioonipoliitik, kes kontrollib kongressi ja üritab Madurot võimult eemaldada, postitas Twitterisse pildi pokemonist, kelle püüdis istungisaalis sessiooni algust oodates.

«Mõned inimesed püüavad neid olendeid mitte ainult tänavatel vaid ka oma töökohtades ja on piisavalt jultunud, et seda ka tunnistada,» tõreles Maduro parem käsi Diosdado Cabello. «See on põhjus, miks nad kunagi võimule ei naase.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles