USA tuumarelvad Türgis võivad langeda terroristide kätte (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Kümned Süüria piiri lähedal Türgi lennuväebaasis asuvad USA tuumarelvad võivad langeda terroristide või teiste vaenulike jõudude kätte, hoiatas Washingtoni mõttekonda Stimson Center täna.

Kriitikud on väljendanud pikka aega muret USA umbes 50 tuumapommi pärast, mis asuvad Türgi lõunaosas Incirliki baasis Süüria piirist vaid 110 kilomeetri kaugusel. Muret suurendas veelgi Türgi juulikuine riigipöördekatse, mille järel baasi ülem vahistati kahtlustatuna riigipöördeplaanis osalemises.

«Meil ei ole vastust küsimusele, kas USA oleks suutnud säilitada Türgi pikaleveniva sisekonflikti korral kontrolli tuumarelvade üle,» märkis Stimson Center täna avaldatud raportis.

Incirliki baas on kesksel kohal USA-juhitava koalitsiooni võitluses äärmusrühmituse Islamiriik vastu Iraagis ja Süürias. Märtsis andis Pentagon julgeolekukaalutlustel Türgi lõunaosas asuvate USA vägede perekondadele ja tsiviilpersonalile korralduse piirkonnast lahkuda.

«Julgeoleku seisukohast on umbes 50 USA tuumarelva asumine Türgi Incirliki baasis tõeline õnnemäng,» märkis raporti kaasautor Laicie Heeley. «Tuumarelvade kaitseks on paigas ulatuslikud julgeolekutagatised, kuid need ei elimineeri riski. Me ei saa olla kindlad, et suudaksime riigipöörde korral säilitada kontrolli relvade üle.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles