900 THAAD-süsteemi vastast lõunakorealast ajas pea kiilaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Seongjus.
Protestijad Seongjus. Foto: Reuters/ScanPix

Umbes 900 Lõuna-Korea elanikku ajasid täna pea kiilaks protestina valitsuse otsuse vastu paigutada riigi kagupiirkonda raketitõrjesüsteem vastusena Põhja-Korea ähvardustele.

Regioonis valitseb pingeline olukord, kuna Põhja-Korea viis jaanuaris läbi juba oma neljanda tuumakatsetuse ja on jätkanud aktiivselt satelliitide ja rakettide katsetamist.

Eelmisel kuul teatas Lõuna-Korea, et paigaldab koostöös USA-ga vastusena põhjanaabri ähvardustele Seongjusse THAAD raketitõrjesüsteemi. Linna elanikud on aga plaani suhtes pahameelt avaldanud, kuna kardavad, et linn võib saada sellega potentsiaalseks märklauaks.

Raketisüsteemi rajamise kavatsus on pahandanud ka Hiinat ja viinud Põhja-Korea avalikult kättemaksu vanduma.

Seongju elanikud istusid meeleavaldusel pahaendelises vaikuses samal ajal kui nende päid kiilaks aeti. Protesti eestvedaja kutsus rahvast skandeerima «Ei THAADile».

«THAADi ei tohiks üldse paigaldada, mitte ainult Sengjusse vaid üldse kogu Lõuna-Koreasse,» ütles 63-aastane talumees Yoo Ji-won. «Meie, elanikud, kogunesime siia ja ajasime oma pead kiilaks protestina selle vastu.»

Meeleavalduse korraldaja andmetel ühines pea kiilaks ajamisega 908 inimest.

«See on kõige võimsam viis vastumeelsust näidata,» sõnas meeleavalduse juht Kim An-soo. «Me ei saa enam suuremaid samme ette võtta.»

Lõuna-Korea kaitseministeerium on lubanud minimeerida THAADi võimalikku mõju elanikele ja keskkonnale.

«THAAD on kaitsemehhanism, mille me oleme otsustanud paigaldada oma rahva kaitseks Põhja-Korea jultunud provokatsioonide eest,» teatas riigi president Park Geun-hye täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles