Ban eelistab näha järgmise ÜRO peasekretärina naist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: PA images/Scanpix

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et eelistab näha oma järeltulijana naist.

Alates 2007. aastast ÜRO kõrgeimal ametikohal töötanud Bani sõnul on maailmaorganisatsiooni esimese naispeasekretäri valimiseks ülim aeg.

Lõuna-Korea eksvälisministri järeltulijaks pürgib 11 kandidaati - kuus meest ja viis naist. praeguse peasekretäri teine ametiaeg lõpeb 31. detsembril.

Ban toonitas, et peasekretäri valimine ei ole tema teha ning vastutus selle eest lasub 15-liikmelisel ÜRO Julgeolekunõukogul, mis peab esitama kandidaadi heakskiitmiseks 193-liikmelisele peaassambleele.

Eelmisel kolmapäeval ütles Ban Californias peetud üritusel, et naised moodustavad maailma rahvastikust poole ning neie tuleks anda võrdsed võimalused.

«Riikide valitsustes, teistes organisatsioonides, äri-, poliitika- ja kultuurikogukondades on meil palju silmapaistvaid naisjuhte. Pole mingit põhjust, miks see ei peaks nii olema ÜROs,» lausus peasekretär.

Bani sõnul on tegemist tema tagasihoidliku soovitusega, ent otsustamine jääb riikidele.

ÜRO Julgeolekunõukogu on korraldanud 11 kandidaadi üle kaks salajast hääletusvooru. Enim hääli on väidetavalt saanud Portugali ekspeaminister ja ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) endine juht Antonio Guterres.

Naistest on enim toetust kogunud ÜRO kultuuriorganisatsiooni UNESCO bulgaarlasest juht Irina Bokova.

Julgeolekunõukogult oodatakse kokkulepet ühiskandidaadis alles oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles